Αρχαιότερος σπονδυλωτός πρόγονος του ανθρώπου το θαλασσινό σκουλήκι

13:43 6/3/2012 - Πηγή: NewsBomb

Βρετανική επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως ένας θαλάσσιος οργανισμός σαν το σκουλήκι ή το χέλι προβάλλει πλέον ως το αρχαιότερο γνωστό ζώο που είχε μια πρωτόγονη ραχοκοκαλιά.

Ο συγκεκριμένος οργανισμός με μήκος σχεδόν πέντε εκατοστών, κολυμπούσε στις θάλασσες του πλανήτη μας πριν από περίπου μισό δισεκατομμύριο χρόνια.

Μάλιστα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σίμον Κόνγουεϊ Μόρις του πανεπιστημίου Κέμπριτζ της Βρετανίας, εκτιμούν ότι ο εν λόγω

μικρός θαλασσινός οργανισμός με την επιστημονική ονομασία Pikaia gracilens εξελίχτηκε πριν από τουλάχιστον 505 εκατ. χρόνια.

Οι επιστήμονες βρήκαν τα σχετικά απολιθώματα στα καναδικά Βραχώδη Όρη και θεωρούν ότι πρόκειται για το πιο πρωτόγονο γνωστό μέλος της συνομοταξίας των λεγόμενων «χορδωτών» ζώων, που στη συνέχεια ανέπτυξαν σπονδυλική στήλη και σήμερα περιλαμβάνουν τα ψάρια, τα αμφίβια, τα πουλιά, τα ερπετά και τα θηλαστικά.

Οι ερευνητές μελέτησαν εξονυχιστικά 114 απολιθωμένα δείγματα της Pikaia και σε αυτά βρήκαν μια πρωτόγονη εύκαμπτη νωτο- χορδή, που υποστήριζε το κεντρικό νεύρο και εν καιρώ θα εξελισσόταν στη ραχοκοκαλιά των σπονδυλωτών ζώων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Pikaia, κατά τους βιολόγους, πιθανότατα συνέβαλε στη λεγόμενη «Κάμβρια έκρηξη», ένα ξαφνικό πολλαπλασιασμό των ειδών πάνω στη Γη πριν από περίπου 530 εκατ. χρόνια, που μεταξύ άλλων οδήγησε στην εξελικτική εμφάνιση του πρώτου ψαριού μέσα σε διάστημα περίπου 40 εκατ. ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα