Αποθήκευσαν δεδομένα στο... DNA!

Ερευνητές του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής και της αμερικανικής εταιρίας Agilent Technologies κατάφεραν να αποθηκεύσουν μεγάλο όγκο ψηφιακών δεδομένων σε DNA, που αντίθετα με τα συνηθισμένα τεχνικά μέσα αποθήκευσης η διάρκεια ζωής του ξεπερνάει την χιλιετία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αποθηκεύονται δεδομένα σε DNA. Αντιθέτως, η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει αναπτυχθεί σημαντικά, τριπλασιάζοντας την έως τώρα δυνατότητες αποθήκευσης στα 2,2 petabytes

ανά γραμμάριο DNA. Αυτό σημαίνει ότι ένα μόνο γραμμάριο DNA μπορεί να αποθηκεύσει 2,2 εκατομμύρια gigabits πληροφοριών ή περίπου 468.000 DVD.

Η ανάγνωση του DNA είναι σχετικά εύκολη πια, όμως η εγγραφή δεδομένων σε αυτό έχει αποδειχτεί πολύ δύσκολη. Αυτήν τη φορά όμως, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νικ Γκόλντμαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC και το «Science», φαίνεται πως ξεπέρασαν σε σημαντικό βαθμό τις τεχνικές δυσκολίες.

Οι ερευνητές κατάφεραν να αποθηκεύσουν σε συνθετικό DNA και μετά να διαβάσουν ξανά, με ακρίβεια 100%, όλα τα έργα του Σαίξπηρ σε αρχείο .txt, ένα ηχητικό αρχείο .mp3 με τον διάσημο λόγο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ του 1963 (I have a dream...), μια φωτογραφία jpg του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής στη Βρετανία και ένα αρχείο pdf με το διάσημο άρθρο των Γουότσον και Κρικ του 1953, με το οποίο ανακοίνωσαν την ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA.

Keywords
Τυχαία Θέματα