Απειλούνται οι «φτωχές χώρες» με απαγόρευση καύσης ξύλου

14:44 1/3/2014 - Πηγή: NewsBomb

Την απαγόρευση της καύσης ξύλου από το 2016 επιβάλλει οδηγία της ΕΕ, στην Βουλγαρία αλλά και σε κατ’ επέκταση και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, λόγω της επικινδυνότητας του διοξειδίου του άνθρακα που είναι η αιτία για μόλυνση του περιβάλλοντος ενώ προκαλεί θανατηφόρες ασθένειες.

Το μέτρο αυτό της ΕΕ, θα πλήξει κατά κύριο λόγο τις φτωχότερες χώρες, επειδή το κόστος της θέρμανσης προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 50 τοις εκατό. Αυτό σημαίνει πως η σχετική έκθεση αφορά και στην Ελλάδα,

αφού τον χειμώνα αυτό, κτύπησε «κόκκινο» η ατμόσφαιρα από την χρήση καύσης ξύλων, λόγω οικονομικών προβλημάτων χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και πετρελαίου.

Η Βουλγαρία, ως βορειότερος γεωγραφικός προορισμός, με πιο βαρύ κρύο έγινε αρχικά «στόχος» της ΕΕ, κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου για την χρήση καυσόξυλων.

Μελλοντικά, ενδέχεται να επιτραπεί η χρησιμοποίηση ειδικών πλίνθων θέρμανσης με βιομάζα, όπως αναφέρει το βουλγαρικό Νοβίνιτε.

Η εν λόγω έκθεση που ουσιαστικά ανανεώνει παλαιότερη της ΕΕ, δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2013 και εντάχθηκε στο πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον έως το 2020 με τίτλο «Ευημερία εντός των ορίων του πλανήτη μας».

Η ΕΕ είναι ωστόσο σε διαδικασία επανεξέτασης της πολιτικής της, για την ποιότητα του αέρα, ιδίως στις περιπτώσεις όπου διαπίστωσε την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πηγή της.

Η εν λόγω οδηγία αναφέρει: «Βασικός στόχος της παρούσας πρότασης είναι ο καθορισμός οριακών τιμών εκπομπών για τον έλεγχο των εκπομπών διοξειδίου του θείου, οξειδίων του αζώτου και αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα από μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης ως ελάχιστων προτύπων προστασίας του περιβάλλοντος και των πολιτών της ΕΕ».

Keywords
Αναζητήσεις
απαγορευση ξυλα βουλγαρια
Τυχαία Θέματα