Άνοιγμα της Αιγύπτου στην Ελλάδα για την ΑΟΖ

Κάτι φαίνεται να αλλάζει στις διαθέσεις της αιγυπτιακής κυβέρνησης απέναντι στην ελληνική διπλωματία, έπειτα από μία περίοδο παγωμάρας και θέσεων που εξυπηρετούσαν τα τουρκικά συμφέροντα.

Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από την πτώση του Μοχάμεντ Μόρσι και την ανάληψη της ηγεσίας από τη μεταβατική κυβέρνηση, το Κάιρο δείχνει μία σαφή διάθεση προς την Αθήνα να υπάρξει συμπόρευση σε πολλά ζητήματα, με κυρίαρχο της κοινής ΑΟΖ των δύο χωρών.

Το προηγούμενο

διάστημα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε πετύχει να διαμορφώσει υπέρ του τις ισορροπίες, εκμεταλλευόμενος τις άριστες σχέσεις του με το Μόρσι, προκειμένου να επηρεάσει ζητήματα που αφορούν την εκμετάλλευση του κυπριακού αερίου αλλά και της ανακήρυξης ελληνικής Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης. Στόχος φυσικά που δεν επετεύχθη ήταν η ανατροπή της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου - Αιγύπτου αλλά και τα συνεχή εμπόδια στη συνεργασία Αθήνας - Καΐρου για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών.

Μετά την πτώση Μόρσι πάντως, η μεταβατική κυβέρνηση άλλαξε στάση, επιδιώκοντας συνεργασία με Ελλάδα και Κύπρο και ξεπαγώνοντας τις συνομιλίες που ήδη μπαίνουν σε ένα καλό ρυθμό. Σ' αυτή τη λογική και στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη, βρέθηκαν χθες οι Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών αυτών.

Οι κύριοι Γ.Κασουλίδης, Ε.Βενιζέλος και Ν.Φαχμί συναντήθηκαν μάλιστα στην έδρα της Μόνιμης Αντιπροσωπίας της Αιγύπτου στον ΟΗΕ, σπάζοντας το πρωτόκολλο που θέλει τέτοιες συναντήσεις να γίνονται σε ουδέτερο έδαφος. Ήταν τόσο καλό το κλίμα μάλιστα, που οι Αιγυπτιακή πλευρά επέμενε να δοθεί και συνέντευξη Τύπου για το θέμα, δείγμα πως επιθυμεί δημοσιότητα και συνεργασία με την ελληνική και την κυπριακή πλευρά. Το επόμενο διάστημα μάλιστα, αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος αξιωματούχων των τριών χωρών, ώστε να προχωρήσουν το συντομότερο όλα τα ανοιχτά ζητήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα