Αναζωπύρωση της έντασης στη Βόρεια Ιρλανδία

Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας έκανε λόγο σήμερα για αναζωπύρωση της έντασης στην επαρχία, μετά την έκρηξη του πυροκροτητή μιας βόμβας 60 κιλών —χωρίς όμως την πυροδότηση της εκρηκτικής ύλης— χθες το βράδυ στο κέντρο του Μπέλφαστ, ένα ακόμη επεισόδιο σε μια σειρά σοβαρών συμβάντων.


Μια ομάδα μασκοφόρων ανάγκασε έναν άνδρα να οδηγήσει το αυτοκίνητό του στο οποίο είχαν τοποθετήσει μια βόμβα μπροστά από ένα εμπορικό κέντρο του Μπέλφαστ.

Αφού πάρκαρε το αυτοκίνητό του,

ο οδηγός «τρομοκρατημένος» ειδοποίησε την αστυνομία και όταν οι πυροτεχνουργοί άρχισαν να αφοπλίζουν τη βόμβα εξερράγη ο πυροκροτητής, όχι όμως η υπόλοιπη βόμβα.

Από το συμβάν δεν υπήρξαν τραυματισμοί, όμως, σύμφωνα με την αστυνομία, η βόμβα θα μπορούσε να έχει προκαλέσει δεκάδες θύματα και σημαντικές υλικές ζημιές, αν είχε εκραγεί. Εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους, εστιατόρια και έναν κινηματογράφο που βρίσκονται στην περιοχή.

«Εδώ και χρόνια δεν είχαμε μια τόσο άμεση επίθεση, τέτοιου εύρους στο κέντρο της πόλης. Καλούμε τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση. Θα ενισχύσουμε την παρουσία της αστυνομίας», δήλωσε ο Ντριού Χάρις αναπληρωτής επικεφαλής επιθεωρητής της αστυνομίας του Μπέλφαστ.

«Έχουμε δει παγιδευμένες επιστολές, παγιδευμένα αυτοκίνητα, βόμβες», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας Ματ Μπάγκοτ που σημείωσε ότι πρόκειται για μια αναζωπύρωση των δραστηριοτήτων των ομάδων που επιθυμούν την προσάρτηση της Βόρειας Ιρλανδίας στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα άγνωστοι ανάγκασαν έναν οδηγό λεωφορείου να οδηγήσει το όχημα, στο οποίο τοποθέτησαν βόμβα, μπροστά από ένα αστυνομικό τμήμα στο Λόντοντερι, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Ιρλανδίας.

Εξάλλου ένας έφηβος 15 ετών τραυματίστηκε από σφαίρες στα πόδια σε μια συνοικία προτεσταντών, σε μια επίθεση που αποδόθηκε σε παραστρατιωτικές ομάδες.

Τις τελευταίες εβδομάδες εντοπίστηκε επίσης μια βόμβα κάτω από το αυτοκίνητο ενός πρώην αστυνομικού, ενώ βόμβες μολότοφ ερρίφθησαν εναντίον των γραφείων στο Μπέλφαστ του Συμμαχικού Κόμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα