Αναζητούν τη μητέρα που πέταξε το βρέφος στα σκουπίδια

Άγνωστα, παρά τις εξονυχιστικές έρευνες της Αστυνομίας, παραμένουν τα στοιχεία του βρέφους που εντοπίστηκε χθες νεκρό στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων ΧΥΤΥ Κόσιης, στην επαρχία Λάρνακας.


Τις προσπάθειες δυσχεραίνει το γεγονός πως το κοριτσάκι, βάρους τριών κιλών και 160 γραμμαρίων, με λίγα σγουρά μαύρα μαλλιά, είναι σε προχωρημένη κατάσταση αποσύνθεσης σε σημείο που δεν ήταν εφικτό να εξακριβωθεί ακόμη και το χρώμα του δέρματός του.

Όπως ανέφερε χθες το απόγευμα στη «Σημερινή» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας

Ανδρέας Αγγελίδης, η Αστυνομία καταβάλλει προσπάθειες εντοπισμού της μητέρας του βρέφους σε νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές. Βρίσκεται, επίσης, στην αναζήτηση αυτοπτών μαρτύρων ή τεκμηρίων που ενδεχομένως να ρίξουν περισσότερο φως στην υπόθεση, που συγκλόνισε το παγκύπριο.


Πετάχτηκε στα σκουπίδια
Το βρέφος εντοπίστηκε γυμνό χθες γύρω στις 06:55 από υπάλληλο του ΧΥΤΥ, ο οποίος ενημέρωσε τον Αστυνομικό Σταθμό Αραδίππου.
«Βρέθηκε στον ιμάντα διανομής σκουπιδιών και το πιο πιθανό είναι να μεταφέρθηκε εκεί από σκυβαλοφόρο, το οποίο έκανε διανομή από τη Λάρνακα», δήλωσε χθες το απόγευμα στη «Σημερινή» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης. Στον ΧΥΤΥ μετέβησαν άνδρες του ΤΑΕ Λάρνακας. Η ιατροδικαστής Ελένη Αντωνίου, που διενήργησε αυτοψία στη σκηνή, εκτίμησε ότι το βρέφος πέθανε πριν από πέντε με επτά μέρες. «Πρόκειται για θηλυκό βρέφος, του οποίου το βάρος ανέρχεται στα τρία κιλά και 160 γραμμάρια, είναι σε αποσύνθεση γι' αυτό και δεν καθίσταται δυνατό να πούμε εάν είναι λευκό ή άλλης καταγωγής. Δεν είχε εξωτερικές κακώσεις, οι κακώσεις που έχουν γίνει είναι μεταθανάτια. Πιθανόν οι μηχανές να άλεσαν το κεφάλι του και ο θάνατος πρέπει να επήλθε πέντε με επτά μέρες πριν από την ανεύρεσή του», ανέφερε η κ. Αντωνίου. Απαντώντας σε ερωτήσεις, σημείωσε πως «το μωρό είναι ηλικίας λίγων ημερών μέχρι ενός μηνός, σύμφωνα με το μήκος και το βάρος του.
Δεν υπήρχε ομφάλιος λώρος πάνω στο βρέφος και πρέπει να ήταν ζωντανό κάποιες μέρες, γιατί το στομάχι του ήταν γεμάτο φαγητό και συγκεκριμένα γάλα. Το πεπτικό σύστημα γενικά ήταν πλήρες, δεν μπορούμε να πούμε την αιτία θανάτου για τον λόγο ότι το μωρό είναι σε αρκετά μεγάλη αποσύνθεση και αλλοιώθηκαν τα χαρακτηριστικά του, ενώ δεν μπορούμε να πούμε κατά πόσον το μωρό, που ήταν γυμνό, ήταν ζωντανό όταν πετάχτηκε στα σκουπίδια». Είπε, ακόμη, ότι λόγω του ότι το μωρό ήταν σε μεγάλη αποσύνθεση δεν κατέστη δυνατόν να προσδιοριστεί εάν γεννήθηκε σε κλινική ή στο νοσοκομείο, ούτε μπορούμε να πούμε οτιδήποτε από το χρώμα του δέρματός του. Σύμφωνα με την κ. Αντωνίου, το μωρό φέρει λίγα σγουρά μαύρα μαλλιά και έχουν ληφθεί δείγματα για ιστοπαθολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις, που αναμένεται να καταδείξουν τα ακριβή αίτια θανάτου.


Οι έρευνες της Αστυνομίας
Την ίδια ώρα, η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες σε κλινικές και νοσοκομεία των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, δεδομένου ότι στον ΧΥΤΥ μεταφέρονται σκουπίδια από τις δύο αυτές επαρχίες. Επίσης, έχει αρχίσει εξετάσεις στα απόβλητα ενώ έχει συσκευάσει και παραλάβει σκουπίδια που βρίσκονταν κοντά στο νεκρό βρέφος, για να προσδιοριστεί η περιοχή απ΄ όπου παραλήφθηκαν, αλλά και η ημερομηνία που αφέθηκαν στον ΧΥΤΥ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου Αρχηγείου, Ανδρέα Αγγελίδη, η Αστυνομία έχει ειδοποιήσει όλες τις κλινικές και τα νοσοκομεία της ελεύθερης Επαρχίας Λάρνακας καθώς και της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Ο Ανδρέας Αγγελίδης κάλεσε το κοινό να ενημερώσει την Αστυνομία, για οποιεσδήποτε πληροφορίες κατέχει, στη γραμμή του πολίτη στο 1460. Η Αστυνομία, κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου, επεξεργάζεται όλες τις πληροφορίες, προκειμένου να βρεθεί κοντά στους γονείς ή οικείους του βρέφους.


«Ήταν γυμνό»
Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ Σαραβελάκης, Διευθυντής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον ΧΥΤΥ Κόσιης, δήλωσε πως «κατά το ξεκίνημα της παραγωγικής διαδικασίας εντοπίστηκε νεκρό βρέφος πάνω σε μεταφορική ταινία. Οι εργαζόμενοι που είναι υπεύθυνοι για το συγκεκριμένο σημείο, δηλαδή από τον ενδελεχή οπτικό έλεγχο πριν από την έναρξη της επεξεργασίας των απορριμμάτων, σταμάτησαν και ακολούθησαν την προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται σε οποιαδήποτε περίπτωση εντοπιστεί κάτι το μη σύνηθες, δηλαδή επικίνδυνα απόβλητα, πυρομαχικά και οτιδήποτε άλλο».

Πρόσθεσε ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση, με την επισήμανση του νεκρού βρέφους, σταμάτησε η μεταφορική ταινία και ακολουθήθηκε η συνηθισμένη διαδικασία, δηλαδή ειδοποιήθηκα εγώ, ως διευθυντής της μονάδας, και ακολούθως πήραμε τηλέφωνο τον Αστυνομικό Σταθμό Αραδίππου, που είναι υπεύθυνος για το εργοστάσιο». Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Σαραβελάκης είπε πως δεν μπορεί να προσδιοριστεί το πότε και από πού μεταφέρθηκε το φορτίο με το νεκρό βρέφος στον ΧΥΤΥ, αφού το εργοστάσιο ήταν κλειστό για το σαββατοκύριακο και την αργία των Θεοφανίων και στον χώρο υποδοχής των απορριμμάτων υπήρχαν σκουπίδια αρκετών ημερών, όπου ήταν αποθηκευμένα. Ανέφερε, ακόμα, ότι «το μωρό ήταν γυμνό και στο συγκεκριμένο σημείο όπου επισημάνθηκε το μωρό ήταν ακάλυπτο».

Είπε, επίσης, ότι «επειδή το συγκεκριμένο σημείο όπου εντοπίστηκε το μωρό βρίσκεται στην αρχή της παραγωγικής διαδικασίας, δηλαδή πριν ακόμα σχιστούν οι σακούλες» των σκουπιδιών, ήταν πολύ δύσκολο το βρέφος να ήταν μέσα σε σακούλα, επαναλαμβάνοντας ότι «το μωρό ήταν γυμνό».

Keywords
Τυχαία Θέματα