Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Από τον Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση των εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στις 20 Μαρτίου το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου για την καταπολέμηση των εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας και των

κατευθύνσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πριν λίγες ημέρες στάλθηκε στο ΠΑΣΟΚ από τον Υπουργό Δικαιοσύνης προσχέδιο νόμου προκειμένου - όπως ανακοινώθηκε από τη Κυβέρνηση - αυτό να κατατεθεί στη Βουλή, αφού διατυπωθούν οι παρατηρήσεις των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί επαρκή βάση συζήτησης το κείμενο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που λαμβάνει προφανώς υπόψη του την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ και το σχέδιο νόμου που είχε κατατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με τις υπογραφές του τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου και του τότε υπουργού δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου.
Υπάρχουν όμως κρίσιμα σημεία που το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι πρέπει να συμπληρωθούν ώστε η νομοθετική παρέμβαση να είναι πλήρης και αποτελεσματική.

Αυτά θα τεθούν στην συζήτηση που πρέπει να γίνει με τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας πριν την κατάθεση αυτού, όπως και κάθε άλλου νομοσχεδίου. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί επείγουσα την ανάγκη κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου ,αυτό όμως πρέπει να είναι πλήρες ως προς το περιεχόμενο, ενώ ως προς τη διαδικασία πρέπει να τηρούνται οι προφανείς προϋποθέσεις που επικαλέστηκε πριν λίγες ημέρες και η κυβέρνηση προκειμένου να εξηγηθεί ο χειρισμός της ως προς το κείμενο του Υπουργείου.

Εκτός όμως από τις νομοθετικές ρυθμίσεις, το ΠΑΣΟΚ θεώρει αναγκαία τη ουσιαστική ενεργοποίηση και συνεργασία των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου και της κοινωνίας των πολιτών και βεβαίως την αυστηρή εφαρμογή και - όπου πρέπει - την συμπλήρωση των διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής».

Keywords
Τυχαία Θέματα