Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος: H Θράκη βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων

«Έχουμε την ομάδα κάποιων σκληροπυρηνικών που κατευθύνονται απ’ έξω, από την Άγκυρα και έχουμε και τον πολύ φιλήσυχο λαό που χρειάζεται δύο πράγματα: την ένταξή του στην κοινωνία και τα παιδιά του να μπουν στα δημόσια σχολεία», ανέφερε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, στην ομιλία με θέμα «Η ώρα της Θράκης».

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιότατος έκανε μνεία για το νόμο που προβλέπει το διορισμό των Ιμάμηδων από το Ελληνικό Κράτος. Τόνισε πως πρόκειται για έναν ευεργετικό εθνικά νόμο, καθώς εμποδίζει τις εξωτερικές παρεμβάσεις

στη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα έχει να κάνει και με το πρόβλημα της συνύπαρξης με το Ισλάμ, το οποίο είναι ένα πρόβλημα στη Θράκη και τώρα είναι ένα πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.

«Χρειάζεται φροντίδα και επιμέλεια, να δούμε και να καταλάβουμε τι συμβαίνει γύρω μας στο πέταλο της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Εκεί περιορίζεται. Η χώρα μας και η Θράκη βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων», διαπίστωσε σε άλλο σημείο της εισήγησής του, προτρέποντάς μας «να κάνουμε εμείς τη δουλειά μας καλά και να μη ρίχνουμε μομφές στο πως κάνουν οι άλλοι τη δουλειά τους.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος ανέφερε πως ο τόπος της Θράκης αποτελεί πλέον ένα σοβαρό αναπτυξιακό και εμπορικό σταυροδρόμι. Συμπλήρωσε, μάλιστα, αυτή του την άποψη, υποστηρίζοντας πως οι εμπορικές γέφυρες που έχουν χτιστεί δείχνουν πως ένας πόλεμος δεν θα συνέφερε τις Ευρωπαϊκές χώρες. «Οι πόλεμοι που καταστρώνονται σήμερα, είναι πνευματικοί. Είναι πόλεμοι που γίνονται με κείμενα, με ιστορικές αποδείξεις και με όση αυτοσυνειδησία έχουν οι λαοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη θέση της Εκκλησίας σε όλο αυτό το θέμα, έκανε τη δυσάρεστη διαπίστωση πως «επιζητείται από το κράτος μια πιο ανάλαφρη Εκκλησία, η οποία θα είναι καλή όταν δίνει συσσίτια, αλλά όταν δίνει φρόνημα στο λαό, θα πρέπει να της κλείσουμε το στόμα».

Προς το τέλος της εισήγησής του, ο Σεβασμιότατος έκανε λόγο για τους νέους στόχους της Ευρώπης και σημείωσε πως «η Ευρώπη απέτυχε να ενώσει τους λαούς της οικονομικά και τώρα προσπαθεί να βρει προσωπικότητες για να πετύχει μια πνευματική σύγκλιση. Ψάχνουν ένα πρόσωπο που θα ενώσει πνευματικά την Ευρώπη». Δεδομένης αυτής της κατάστασης, προέτρεψε να είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε την δική μας κληρονομιά.

Στην εκδήλωση τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Νήφων Καπογιάννης.

Πηγή:synodoiporia

Keywords
Τυχαία Θέματα