Αλ. Τσίπρας: Έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη

«Έχουμε εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στη δικαιοσύνη και πιστεύουμε ότι θα κινηθεί πέρα και έξω από σκοπιμότητες», ήταν το πρώτο σχόλιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέων να αφεθούν ελεύθεροι οι Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες

ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι απλά ένα φασιστικό πολιτικό κόμμα, αλλά μια εγκληματική οργάνωση που δρα από το 1987».

Όπως είπε, θύματα της δράσης της «ήμασταν πολλές φορές εμείς, οι ιδέες μας, οι σύντροφοί μας, τα μέλη μας όλα αυτά τα χρόνια».

«Όπως έχετε πληροφορηθεί, εδώ και λίγες μέρες, η κυβέρνηση επιχειρεί την οργανωτική εξάρθρωση της ναζιστικής συμμορίας με την ονομασία «Χρυσή Αυγή». Το έπραξε απρόθυμα. Εξαναγκάστηκε από την οργή του λαού και από την αντίδραση της δημοκρατικής Ευρώπης, μετά τη στυγερή δολοφονία ενός νέου ανθρώπου. Του Παύλου Φύσσα. Ενός ανθρώπου του πολιτισμού και της Αριστεράς», είπε επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η εξάρθωση της Χρυσής Αυγής δεν είναι απλά και μόνον ποινική διεκπεραίωση. Είναι κατ' εξοχήν πολιτική διαδικασία. Εκτείνεται στο σύνολο των θυλάκων υπόθαλψης, στήριξης και προώθησης αυτής της εγκληματικής συμμορίας, σε κρίσιμους τομείς της θεσμικής εξουσίας. Στις διωκτικές και δικαστικές αρχές, στην ΕΥΠ, στις ένοπλες δυνάμεις, στις οργανώσεις αποστράτων και όπου αλλού. Η δημοκρατική εξυγίανση όλων αυτών θεσμών είναι επείγουσα και αναγκαία», σημείωσε ο κ.Τσίπρας σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Επέκρινε μάλιστα τον Αντώνη Σαμαρά επειδή «σύρθηκε στην εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής, όταν το κόστος από την πολιτική της ανοχής, του κατευνασμού και των συγκοινωνούντων δοχείων ΝΔ-Χρυσής Αυγής ξεπέρασε το όφελος», ενώ υποστήριξε ότι «είναι κοινοί με το κόμμα του κυρίου Σαμαρά οι αρμοί της εξουσίας και τεμνόμενοι οι κύκλοι της διαπλοκής, οι οποίοι παρείχαν έρεισμα στη Χρυσή Αυγή».

Κατηγόρησε παράλληλα την ΝΔ ότι «μέχρι χθες αναζητούσε τα «σοβαρά στοιχεία» στη Χρυσή Αυγή για να συνεργαστεί μετεκλογικά, προσπαθώντας να κλείσει το δρόμο της εξουσίας στο ΣΥΡΙΖΑ. Και ο κύκλος των ακραίων συμβούλων του Μεγάρου Μαξίμου επιμένει– συχνά με αγοραίο τρόπο –στη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων ανάμεσα στη ΝΔ και τη Χρυσή Αυγή. Κάποιοι από αυτούς υπερηφανεύονται δημόσια ότι ο αληθινός αντίπαλός τους δεν είναι η Χρυσή Αυγή, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Και ότι «φυλάνε τις "σφαίρες" τους» για μας. Και ο κ. Σαμαράς, αντί να τους αποπέμψει, τους ενθαρρύνει, με τη δική του ακραία ρητορεία», είπε ο κ.Τσίπρας, αναφερόμενος στις πρόσφατες θέσεις που διατύπωσε ο Φαήλος Κρανιδιώτης.

«Ο κ. Πρωθυπουργός επιμένει να διακινεί την επικίνδυνη για τη Δημοκρατία θεωρία των λεγόμενων «δύο άκρων». Μια θεωρία που εξισώνει το ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή. Που εξομοιώνει, δηλαδή, την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας με εγκληματική οργάνωση. Δυστυχώς, την επανέλαβε και χθες στην Ουάσιγκτον. Προσπαθεί να αλιεύσει ψήφους με ακροδεξιά δολώματα. Διχάζει το λαό μήπως και έτσι παραμείνει στην εξουσία», υποστήριξε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει αργότερα «γι' αυτό, όταν ο κ. Σαμαράς μιλά για άκρα και ακραίους, ας κοιτάζεταιστον καθρέφτη».

Keywords
Τυχαία Θέματα