«Αγκάθι» για την κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο – σκούπα

Προβληματισμός επικρατεί και πάλι στο Μαξίμου ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου – «σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει εκφράσει έντονες αντιδράσεις και ζητεί ήδη σύσκεψη αρχηγών. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν μπορεί να γίνει καθώς ο Φώτης Κουβέλης θα επιστρέψει από τις Βρυξέλλες

την προσεχή Παρασκευή.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και ο Φώτης Κουβέλης διαμαρτύρονται, διότι δεν γνωρίζουν επακριβώς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, που περιέχει τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις.

Στελέχη πάντως από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ εκφράζουν επιφυλάξεις και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσουν ορισμένα άρθρα «αγκάθια» όπως το χαράτσι, το άνοιγμα των καταστημάτων και οι απολύσεις στο δημόσιο.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ως εναλλακτική λύση της σύσκεψης, απαιτεί τηλεφωνική επικοινωνία των τριών αρχηγών, ώστε το πολυνομοσχέδιο-σκούπα να ψηφιστεί χωρίς αντιδράσεις και από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για τις απολύσεις επίορκων υπαλλήλων, τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, το μειωμένο κατά 15% ενιαίο φόρο ακινήτων του 2013, τη ρύθμιση των ενήμερων ενυπόθηκων δανείων προς τις τράπεζες, την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της γενικής γραμματείας εσόδων καθώς και την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και να ψηφιστεί την Κυριακή των Βαΐων καθώς την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 29 Απριλίου, συνεδριάζει η ομάδα εργασίας του Γιούρογκρουπ προκειμένου να εγκρίνει τη δόση του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ ευρώ.

Εντός του Μαΐου αναμένεται να εγκριθεί το υπολειπόμενο ποσό από το Γιούρογκρουπ και το ΔΝΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα