Αύξηση 56,3% στις αμοιβές για τις ειδικές υπηρεσίες!

Στα ψιλά γράμματα των αποτελεσμάτων της πορεία του κρατικού απολογισμού για το 2010 φαίνεται ότι «κρύβεται ο διάβολος» καθώς προκύπτει ότι αν και οι αμοιβές του μόνιμου προσωπικού μειώθηκαν κατά 13,8% έναντι των αρχικών προβλέψεων, αυξήθηκαν κατά 56,3% οι δαπάνες για «αμοιβές όσων εκτελούν ειδικές υπηρεσίες»!.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προς το σύνολο

σχεδόν των υπουργείων « μια αναλυτική ματιά στον απολογισμό του 2010 διαπιστώνει ότι στον ΚΑΕ 0870 «ΑΜΟΙΒΕΣ ΟΣΩΝ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» έχουν ανέλθει σε υπερβολικό ύψος.

Συγκεκριμένα, είχαν προϋπολογισθεί 193,79 εκ. ευρώ και πληρώθηκαν 302,85 εκ ευρώ δηλαδή δαπανήθηκαν σε απόλυτα μεγέθη 109,06 εκ. ευρώ παραπάνω και αποκλίνουν από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού με ποσοστιαία αύξηση 56,3%».

Όπως αναφέρει στο κείμενό του ο κ. Τσίπρας «οι δαπάνες στους επιμέρους κωδικούς 0871 και 0873 που αφορούν συμβάσεις έργου υπηρεσιών, δηλαδή μια άλλη μορφή μισθοδοσίας προσωπικού και εργασιακών σχέσεων, αυξάνονται τη στιγμή που μειώνεται η δαπάνη της μισθοδοσίας του μονίμου προσωπικού» και συμπληρώνει ότι :

« - ΚΑΕ 0871: «Αμοιβές φυσικών προσώπων που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες».

Παρά το γεγονός ότι στο σύνολό του απολογιστικά η δαπάνη εμφανίζει μείωση, σε κάποιους, όμως, επιμέρους φορείς οι υπερβάσεις είναι μεγάλες.

- ΚΑΕ 0873: που αφορά τις αμοιβές νομικών προσώπων δηλ. εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες στο δημόσιο σύμφωνα με συμβάσεις που υπογράφουν, του οποίου το ύψος από το αρχικό 47,05 εκ. ευρώ ανήλθε στα 66,16 εκ. ευρώ δηλ. 19,11 εκ. ευρώ δαπανήθηκαν παραπάνω, δηλ. ποσοστιαία αύξηση 40,62%».

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας ρωτά «Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην αύξηση των πιστώσεων για φυσικά πρόσωπα που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες; Τι είδους ειδικές υπηρεσίες προσφέρθηκαν (αναφορά κατά είδη σύμβασης) για τις οποίες δεν ήταν ικανοί οι υπάλληλοι των υπηρεσιών να καλύψουν. Υπάρχει συνολικό έργο που προσφέρθηκε και ποιο το συνολικό όφελος;»

Keywords
Τυχαία Θέματα