Αδειάζει η κλεψύδρα – Μάχη για να κλείσει η συμφωνία στις 24 Απριλίου

Με τα ταμειακά διαθέσιμα να βρίσκονται στο... κόκκινο και τις πιέσεις των δανειστών να εντείνονται συνεχώς, η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί…

Στο ελληνικό στρατόπεδο στοχεύουν σε έναν "έντιμο συμβιβασμό" με τους εταίρους ο οποίος θα "ξεκλειδώσει" τη δόση και θα δώσει ανάσα και χρόνο στο Μαξίμου.

Με τους δανειστές να επιμένουν για εμπλουτισμό της λίστας των μέτρων πριν την οποιαδήποτε απόφαση για ανάσα ρευστότητας και το Eurogroup να συνεδριάζει στις 24 Απριλίου, η Αθήνα έχει έξι εργάσιμες ημέρες για να

παρουσιάσει πειστικά μέτρα που θα εγκρίνει το Brussels Group μέχρι τις 21-22 Απριλίου, ώστε την τελική απόφαση να λάβει το Eurogroup, που συνεδριάζει στη Ρίγα.

Ωστόσο, παρά τα βήματα προόδου που σημειώθηκαν στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους εταίρους-δανειστές της, όπως αναγνωρίζει και η Κομισιόν, τα χρονικά περιθώρια για την ελληνική κυβέρνηση, που δεν κρύβει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, παραμένουν ασφυκτικά.

Βαρουφάκης: Συμβιβασμός ναι, αλλά δεν συμβιβαζόμαστε

Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές έως τις 24 Απριλίου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο Bloomberg από το Παρίσι.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν ψάχνει λύση στο χρηματοδοτικό της πρόβλημα εκτός Ευρώπης, απαντώντας έτσι στις φήμες που συνέδεσαν το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα με την αναζήτηση δανείου από τη Ρωσία.

Μιλώντας σε συνέδριο για την Νέα Οικονομική Σκέψη, ο κ.Βαρουφάκης υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα πρέπει να πάρουν άλλη μορφή από αυτή που επέβαλαν το προηγούμενο διάστημα οι δανειστές, ενώ ειδικά για την αγορά εργασίας, υποστήριξε ότι χρειάζεται ρύθμιση και όχι "απορρύθμιση".

Για τις μεταρρυθμίσεις, σχολίασε ότι πρέπει να πλαισιωθούν από ένα "δημοσιονομικό σχέδιο μακράς πνοής" που θα στοχεύει στη διαμόρφωση πρωτογενών πλεονασμάτων, την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και τον εξορθολογισμό του χρέους.

Παιχνίδια τακτικής και εντυπώσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters η ελληνική πλευρά επανέλαβε στο Euroworking Group (EWG) το αίτημα για άμεση οικονομική βοήθεια, με τους εταίρους, όμως, να επιμένουν από την πλευρά τους ότι χωρίς βελτιωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων δεν απελευθερώνονται κεφάλαια.

Εάν όντως έχετε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα επισπεύστε τις μεταρρυθμίσεις και υπακούστε στις δεσμεύσεις, είναι ουσιαστικά η μάλλον εκβιαστική απάντηση των εταίρων, που προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις τις οποίες δεν αποδέχεται.

Με άλλα λόγια πετάνε για άλλη μια φορά το μπαλάκι στην Αθήνα, εξού και εξανίστανται όταν ακούν περί τελεσίγραφου στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κοινοτικές πηγές τόνιζαν ότι στο EWG δεν δόθηκε κανενός είδους τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά, προσθέτοντας ότι απομένουν πολλά που πρέπει να γίνουν σε τεχνικό επίπεδο και ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος για να ληφθεί απόφαση στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα