To παιχνίδι της Μέρκελ

08:48 7/7/2012 - Πηγή: NewsBomb

Την απέραντη νύχτα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής , η Καγκελάριος Μέρκελ βρέθηκε σε ασφυκτική πίεση προκειμένου να δεχθεί την στήριξη των τραπεζών της Ισπανίας και την αγορά ομολόγων από τον υπό συγκρότηση μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για τα ομόλογα της Ιταλίας.

Η Άγκελα Μέρκελ, κοντά στο ξημέρωμα, αναγκάστηκε να υποχωρήσει και

να δεχθεί τους όρους που της έθετε το μπλοκ του Νότου, με αρχιτέκτονα τον νέο Γάλλο πρόεδρο Ολάντ και ενορχηστρωτή τον άνθρωπο των τραπεζών και μεταβατικό πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, που δεν έχει όμως καμία σχέση με των αντίστοιχων προδιαγραφών, πρώην πλέον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ελλάδας, Λ. Παπαδήμο, ως προς τον δυναμισμό του.

Το ζήτημα που είχε να αντιμετωπίσει η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι ότι η διπλωματία της δεν είχε προετοιμαστεί επαρκώς, για την περίπτωση ενός βέτο από τις κύριες χώρες του Νότου και την Γαλλία, τόσο επιθετικό , που θύμιζε το παρελθόν, όταν ο δικός μας τότε πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου και οι άλλοι ηγέτες του Νότου τη δεκαετία του '80, πετύχαιναν να πάρουν τα περίφημα Μεσογειακά προγράμματα, ως αντιστάθμισμα στο «χάσμα» πλούτου Βορρά- Νότου. Αλλά τότε η Γερμανία ήταν ένα «διχασμένο κορμί», ένα έθνος- κράτος υπό κατοχή , ηττημένο σε δύο παγκόσμιους πολέμους, με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καταγεγραμμένα . Καμία σχέση με το σήμερα που η Γερμανία ενωμένη και ισχυρή αποτελεί την κυρίαρχη ηγεμονική δύναμη της Ευρώπης , που μέσα από Μνημόνια και χρηματοοικονομικά εργαλεία , θέτει την υπόλοιπη Ευρώπη υπό την διαχείριση και την κατοχή της.

Τα περισσότερα μίντια στον κόσμο και δικαιολογημένα , μίλησαν την επόμενη μέρα της Συνόδου του Ιουνίου στην Ευρώπη για οπισθοχώρηση Μέρκελ και μια πρώτη νίκη του Νότου. Το κρίσιμο σημείο που είχε θέσει η Μέρκελ στη Σύνοδο ήταν και είναι ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ισχύσουν τα μέτρα, όπως η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ή η περίπτωση αγοράς ομολόγων από την πρωτογενή και δευτερογενή αγορά. Προϋπόθεση για αυτό πέρα του χρονοδιαγράμματος-παγίδα είναι ότι θα πρέπει να έχει συγκροτηθεί ο Μόνιμος Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο ESM, που σημαίνει ταυτόχρονα, υιοθέτηση της νέας Συνθήκης του Ευρώ, που οδηγεί πίσω από την τραπεζική, δημοσιονομική και τελικά πολιτική Ένωση της Ευρώπης στην Γερμανική Ευρώπη. Αυτός είναι και ο στόχος του Βερολίνου για το καλοκαίρι του 2012.

Αλλά και η περίφημη υποχώρηση της Γερμανίας στη Σύνοδο, δεν κράτησε περισσότερο από μερικά 24ωρα. Αποφεύγοντας την απευθείας σύγκρουση της με τον Νότο και την Ουάσιγκτον , αξιοποίησε τα βέτο που ασκούν, πλέον, οι κύριοι σύμμαχοί της στο «Berlin Club» των ΑΑΑ, Ολλανδία και Φινλανδία, που εκφράζουν τις έντονες αντιρρήσεις τους για τις νέες ρυθμίσεις στήριξης των προβληματικών οικονομιών, είτε οι δυσλειτουργίες προέρχονται από τις τράπεζες , είτε από τα δημόσια χρέη.

Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας δήλωσε τις τελευταίες ώρες «καλύτερα εκτός ευρώ, παρά να πληρώνουμε τα χρέη των άλλων», δημιουργών

Keywords
Τυχαία Θέματα