To Δημόσιο θα πληρώνει εντός 60 ημερών - Οι νέοι κανόνες

Μπορεί η κυβέρνηση να δεσμεύτηκε για τις απολύσεις στο δημόσιο, όμως από το Σάββατο 16 Μαρτίου τίθεται σε ισχύ μια εξαιρετικά σημαντική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ελληνικό Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να αποπληρώνει τους προμηθευτές του για αγαθά και υπηρεσίες που έχει αγοράσει, εντός 30 ημερολογιακών ημερών ή, σε ιδιαίτερα εξαιρετικές συνθήκες, εντός

60 ημερών.

Η Οδηγία 2011/7/ΕΕ αφορά όλα τα κράτη-μέλη, είτε έχουν ενσωματώσει την εν λόγω οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο, είτε, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν την έχουν ενσωματώσει. Οι προμηθευτές του ελληνικού Δημοσίου θα μπορούν να προσφεύγουν στα ελληνικά δικαστήρια και να τους επιδικάζεται η επιβολή βαρύτατων τόκων υπερημερίας σε κάθε περίπτωση που το ελληνικό Δημόσιο δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του. Η οδηγία ισχύει και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει στο εξής να πληρώνουν τα τιμολόγιά τους εντός 60 ημερολογιακών ημερών, εκτός αν υπάρχει διαφορετική ρητή συμφωνία και εφόσον η εν λόγω συμφωνία δεν είναι κατάφωρα καταχρηστική για τον πιστωτή.

Οι νέοι κανόνες που τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο είναι οι εξής:

• Οι δημόσιες αρχές πρέπει να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προμηθεύονται εντός 30 ημερολογιακών ημερών ή, σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, εντός 60 ημερολογιακών ημερών.

• Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 60 ημερολογιακών ημερών.

• Οι επιχειρήσεις δικαιούνται αυτομάτως να ζητούν τόκους υπερημερίας για καθυστερημένες πληρωμές και μπορούν, επίσης, να λαμβάνουν αυτομάτως ένα ελάχιστο καθορισμένο ποσό ύψους 40 ευρώ ως αποζημίωση για τις δαπάνες είσπραξης. Μπορούν επίσης να ζητούν αποζημίωση για όλες τις υπόλοιπες εύλογες δαπάνες είσπραξης.

• Το νόμιμο επιτόκιο υπερημερίας αυξάνεται τουλάχιστον σε 8% τον χρόνο πάνω από το επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και υπολογίζεται ανά ημέρα καθυστέρησης. Οι δημόσιες αρχές δεν επιτρέπεται να καθορίζουν επιτόκιο υπερημερίας κάτω από αυτό το κατώτατο όριο.

• Οι επιχειρήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν πιο εύκολα τους κατάφωρα καταχρηστικούς όρους και πρακτικές ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, «τα νέα μέτρα είναι προαιρετικά για τις επιχειρήσεις στον βαθμό που αυτές αποκτούν το δικαίωμα να λαμβάνουν μέτρα, αλλά δεν είναι υποχρεωμένες να το πράξουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια επιχείρηση μπορεί να επιθυμεί να παρατείνει την περίοδο πληρωμής για ορισμένες ημέρες ή εβδομάδες ώστε να διατηρήσει τις καλές εμπορικές σχέσεις της με έναν συγκεκριμένο πελάτη. Ομως τα νέα μέτρα είναι υποχρεωτικά για τις δημόσιες αρχές. Οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να δώσουν το παράδειγμα και να αποδείξουν την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά τους τηρώντας τις συμβάσεις τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα