Tα soundtracks της ζωής μου

Ως μουσική ορίζεται η τέχνη που βασίζεται στην οργάνωση ήχων με σκοπό τη σύνθεση, εκτέλεση και ακρόαση ή λήψη ενός…

Ο ορισμός της μουσικής ωστόσο, φαίνεται αρκετά περίπλοκος σε σχέση με το πόσο εύκολα μπορεί εκείνη να σου προσφέρει συναισθήματα τα οποία θα σε κάνουν είτε να χαρείς, είτε να συγκινηθείς, είτε να μελαγχολήσεις.

Tου Κυριάκου Κορωναίου

Φέρτε στο μυαλό σας τις τρεις αγαπημένες σας ταινίες. Οι περισσότεροι από εσάς θα σκεφτείτε ότι η μουσική που... έντυσε τα συγκεκριμένα έργα, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ταξινόμηση της ταινίας σε μια υψηλή θέση.

Τα soundtracks

ανέκαθεν ήταν η ψυχή του έργου. Πολλά από αυτά, ξεπέρασαν σε επιτυχία ακόμα και την ίδια την ταινία, τις περισσότερες φορές όμως βάδισαν χέρι-χέρι προς την κορυφή.

Όλοι σε κάποια ανύποπτη χρονική στιγμή της ζωής μας έχουμε απαντήσει στο ερώτημα: Ποιες είναι οι τρεις αγαπημένες σου ταινίες; Πόσοι όμως από εμάς έχουμε ερωτηθεί για τα αγαπημένα μας soundtracks; Ο άνθρωπος του οποίου διαβάζετε το κέιμενο μπήκε προσφατα στη διαδικασία να κάτσει να σκεφτεί και απ΄ ότι κατάλαβε, δεν χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να βγάλει την τελική τριάδα και να σας την παρουσιάσει...

3) Yann Tiersen - Amelie
Μπορεί το συκγκριμένο έργο να μην έχει θέση ούτε στο Top 20 μου, ωστόσο όταν μιλάμε για τη μουσική με την οποία... έντυσε ο Yann Tiersen την ταινία Amelie, τότε τα λόγια περισσεύουν. Ο 44χρονος Γάλλος που παίζει -με την ίδια μαεστρία- πιάνο, ακορντεόν, κιθάρα, ξυλόφωνο, μελόντικα και βιολί... μας έδωσε το 2001 ένα ακατέργαστο διαμάντι 22 ορχηστρικών μελωδιών που σε γεμίζουν νοσταλγία και αναμφισβήτητα δημιούργησε ένα από τα πιο κλασσικά soundtracks της περασμένης δεκαετίας.

2) Hans Zimmer - Gladiator
Ένα χρόνο πριν την Amelie, ο Hans Zimmer και η Lisa Gerrard δημιούργησαν τη μουσική της ταινίας Gladiator με πρωταγωνιστή τον Russel Crow στον ομώνυμο ρόλο. Ολόκληρο το άλμπουμ (18 κομμάτια) έδεσε αρμονικά με τις σκηνές και αναμφισβήτητα έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο έργο το οποίο βραβεύτηκε με το Οσκαρ καλύτερης ταινίας. O Hans Zimmer ενέπνευσε πολλούς μεταγενέστερους συνθέτες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν στοιχεία τα οποία εκείνος είχε εισάγει πρώτος στην ταινία, όπως τα γυναικεία φωνητικά κατά τη διάρκεια της μάχης.

1) Nino Rota - The Godfather
Γίνεται η αγαπημένη σου ταινια να μην έχει την καλύτερη μουσική επένδυση που θα έχεις ακούσει σε όλη σου την ζωή; Δεν γίνεται. Το soundtrack του Νονού είχε την τύχη να γραφτεί από τον Ιταλό συνθέτη, γεννημένο στο Μιλάνο από γονείς μουσικούς, Νίνο Ρότα. O βραβευμένος το 1975 με Όσκαρ για το δεύτερο μέρος της τριλογίας, έφτασε στο απώγειο της καριέρας του, τέσσερα χρόνια πριν το θάνατό του και χάρισε σε όλους εμάς μελωδίες οι οποίες για πολλούς δεν θα επαναληφθούν όσα χρόνια και αν περάσουν. Δεν χρειάζεται να μπω σε καμία ανάλυση για το περιεχόμενο του ήχου της ταινίας. Ο Νίνο Ρότα έδωσε ακριβώς ότι χρειαζόταν στο έπος του Φράνσις Φορντ Κόπολα για να το βοηθήσει να αλλάξει την... ιστορία και να μείνει σε αυτή ως κάτι το μοναδικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα