TOYOTA YARIS 1.4 D-4D

Είναι αδιαφιλονίκητα ένα από τα πιο δημοφιλή μικρά αυτοκίνητα της δεκαετίας με την φήμη του ονόματος του να έχει ξεπεράσει ακόμα και εκείνη του Starlet.

Το Yaris διανύει τον τρίτο κύκλο ζωής του (από το 2010) αποτελώντας το πιο δημοφιλές Toyota της ευρωπαικής αγοράς. Στην εγχώρια αγορά τα κατάφερε επίσης καλά πέρυσι περνώντας στα χέρια 3.390 πελατών Toyota.

Με πληθώρα εκδόσεων σε δύο τύπους αμαξωμάτων (3θυρο-5θυρο),

το σύγχρονο Yaris διατίθεται με υβριδική τεχνολογία όσο και με συμβατική - δύο βενζινοκινητήρες και ένας πετρελαιοκινητήρας. Σε αυτό το άρθρο επιχειρήσαμε πάνω σε ένα diesel Yaris, τώρα που στην Ελλάδα υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον μετά και την γνωστή περιοριστική άρση, προ έτους.

Περίπου 95.000 Υaris έχουν πουληθεί στην ελληνική αγορά στα 14 χρόνια κυκλοφορίας του με την τρίτη και πιο πρόσφατη σειρά να έχει κλείσει τα δυόμισι χρόνια της. Με αυξημένες εξωτερικές διαστάσεις, το αμάξωμα παραμένει σε μήκος κάτω από τα 3,9 μ. την στιγμή που οι περισσότεροι ανταγωνιστές του έχουν ξεπεράσει τα 4 μ. Εντούτοις, οι χώροι για τους επιβάτες είναι ικανοποιητικοί και το πορτμπαγκάζ των 286 λίτρων στέκεται στην κορυφή της κατηγορίας. Από την άλλη, οι σχετικά συμπαγείς διαστάσεις του και το μεγάλο μεταξόνιο του προσδίδουν ευκινησία (ακτίνα κύκλου στροφής μόλις 4,7 μ.) αλλά και καλό αποτύπωμα συμπεριφοράς.

Η καμπίνα δεν έχει κάτι ιδιαίτερο να επιδείξει και μάλλον στερείται φαντασίας στην σχεδίαση. Μάλιστα το οβάλ σχήμα της οθόνης πολυ-ενδείξεων 6,1 ιντσών που βρίσκεται στο κέντρο του ταμπλό, φαντάζει αταίριαστη με το όλο σύνολο όμως υποστηρίζει το σύστημα πληροφοριών Toyota Touch αλλά και το σύστημα πλοήγησης Toyota Touch&Go. Η πρόσβαση σε κομβία και χειριστήρια είναι η καθιερωμένη, με τον χρήστη να βρίσκει γρήγορα και εύκολα αυτό που θέλει να κάνει.

Ο μικρός κινητήρας diesel στα 1,4 λίτρα της σειράς D-4D έχει καλό τράβηγμα μέσω υπερσυμπιεστή ενώ εμφανίζει πολύ λιγότερους κραδασμούς (πολιτισμένη λειτουργία) από αντίστοιχους πετρελαιοκινητήρες του ανταγωνισμού. Με ισχύ 90 ίππων και ροπή 205 Nm, το συγκεκριμένο μοτέρ, προσφέρει άμεση απόκριση εξασφαλίζοντας καλές ρεπρίζ στη χαμηλο-μεσαία κλίμακα στροφών, με την τελική να φθάνει στα 175 χλμ./ώρα και τα 0-100 να πραγματοποιούνται σε 10,8''. Αντίστοιχα, η μέση κατανάλωση κυμαίνεται μεταξύ 5 και 5,7 λίτρων ανά 100 χλμ.

Γενικώς και ειδικώς, ο κινητήρας D-4D έρχεται να συμπληρώσει την ούτως ή άλλως καλή εικόνα του Yaris III με την τιμή να βρίσκεται εντός ορίων του ανταγωνισμού. Ξεκινά από τα 14.560 ευρώ για την βασική 3θυρη έκδοση Cool ενώ η πεντάθυρη έκδοση ανεβαίνει στα 15.060 ευρώ. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει εκτός των άλλων 4 αερόσακους, ηχοσύστημα με 6 ηχεία, χειριστήρια στο τιμόνι και σύστημα ευστάθειας όμως στερείται της οθόνης Toyota Touch σε ένα Yaris που έχει τις απλές ατσάλινες ζάντες 14 ιντσών, όμως με ομολογουμένως όμορφα τάσια.

πηγή: carzine.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα