S&P: Η προειδοποίηση που «σόκαρε» Γερμανία και Γαλλία

Η Standard & Poor's προειδοποίησε την Δευτέρα ότι ίσως προχωρήσει σε μία άνευ προηγουμένου μαζική υποβάθμιση κρατών μελών της ευρωζώνης εάν οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επίλυση της κρίσης χρέους στη σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα.

Ο οίκος αξιολόγησης έθεσε υπό αρνητική επιτήρηση (credit watch negative) 15 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας, λέγοντας ότι οι "συστημικές πιέσεις" αυξάνονται .

Αν

και μια τέτοια κίνηση συνήθως υποδηλώνει υποβάθμιση μιας χώρας μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, η S&P είπε ότι αναμένει να ολοκληρώσει την έκθεσή της "το συντομότερο δυνατόν", μετά το πέρας της συνόδου κορυφής.

Από τις 17 χώρες της ευρωζώνης, η Κύπρος βρίσκεται ήδη σε καθεστώς credit watch negative, ενώ η Ελλάδα αξιολογείται με CC, με μεγάλη πιθανότητα χρεοκοπίας βραχυπρόθεσμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η S&P δεν αποκλείεται να ανακοινώσει την υποβάθμιση της Αυστρίας, του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου κατά μία βαθμίδα. Τα υπόλοιπα εννέα κράτη μέλη ίσως υποβαθμιστούν έως δύο βαθμίδες, πρόσθεσε η S&P!

Χλιαρή αντίδραση Μέρκελ, αλλά…

Η αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ ήταν σχετικά χλιαρή, όμως τα γερμανικά μέσα ήδη κάνουν λόγο για μεγάλο εκνευρισμό στο Βερολίνο.

Οι αποφάσεις του κάθε οίκου αξιολόγησης αποτελούν δική του ευθύνη, είπε την Τρίτη η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Η Μέρκελ είπε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης θα λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις στην επικείμενη σύνοδο κορυφής προκειμένου να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς.

Ερωτηθείσα λίγο αργότερα ξανά σχετικά με την πιθανότητα υποβάθμισης, η Μέρκελ είπε ότι δεν έχει τίποτα να προσθέσει σε όσα είχε ήδη πει.

Από την πλευρά της Γαλλίας οι αντιδράσεις ήταν επίσης έντονες. Αν και από το πρωί της Δευτέρας υπήρχαν πληροφορίες στο Παρίσι για την ενέργεια της Standard and Poor’s, αξιωματούχοι της κυβέρνησης εξέφραζαν την έντονη ενόχληση τους.

Από το Παρίσι, αξιωματούχος του γραφείου της γαλλικής προεδρίας δήλωσε ότι η Standard & Poor's πήρε την απόφαση για τη σχετική προειδοποίηση την προηγούμενη Τρίτη και ότι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολάς Σαρκοζί ενημερώθηκε σχετικά νωρίς την Δευτέρα.

«Πάτημα» για αλλαγές στην συνθήκη

Η χθεσινή απειλή του οίκου αξιολόγησης σύμφωνα με αναλυτές ίσως αποτελέσει το κατάλληλο πάτημα για να προωθήσουν οι Μερκοζί τις αλλαγές που ανακοίνωσαν χθες ,ανάμεσα τους και η πρόταση για σκληρές τροποποιήσεις στην συνθήκη.

Πλέον με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η Σύνοδος Κορυφής στις 8 και 9 Δεκεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα