Reuters: Είναι η ΕΚΤ άδικη με την Ελλάδα;

Είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άδικη με την Ελλάδα; Αυτό αναρωτιέται ο αρθρογράφος του Reuters Χιούγκο Ντίξον σε άρθρό του…

Η νέα κυβέρνηση της αριστεράς σκέφτεται έτσι, σημειώνεται στο δημοσίευμα και αναφέρει ότι η Αθήνα παραπονείται πως η κεντρική τράπεζα

της Ευρωζώνης υλοποιεί σκληρότερη πολιτική σε σχέση με αυτή που ασκούσε στην προηγούμενη κυβέρνηση της δεξιάς.

Η ασυνεπής προσέγγιση της ΕΚΤ είναι δικαιολογημένη, διότι η Αθήνα δεν έχει ακόμα λειτουργήσει καλά με τους πιστωτές της. Αλλά, αν αυτό αλλάζει, η κεντρική τράπεζα - η οποία στις 12 Μαρτίου (σήμερα) πραγματοποιεί τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα - θα πρέπει να είναι πιο ευέλικτη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, προσπάθησε να δικαιολογήσει τη σκληρή προσέγγιση του την περασμένη εβδομάδα. Η νομισματική χρηματοδότηση, είτε άμεση είτε έμμεση, απαγορεύεται από το άρθρο 123 της Συνθήκης της Λισαβόνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε.

Υπάρχουν δύο πράγματα λάθος με αυτό το επιχείρημα. Κατ 'αρχάς, αν η ΕΚΤ θα παραβίαζε τη συνθήκη με την αύξηση των εξασφαλίσεων σήμερα, γιατί δεν ήταν το 2012; Δεύτερον, το άρθρο 123 της Συνθήκης απαγορεύει μόνο την άμεση, παρά έμμεση, χρηματοδότηση.
Αλλά αν το επιχείρημα της νομισματικής χρηματοδότησης είναι κάπως πλαστό, η ΕΚΤ εξακολουθεί να έχει λόγο για τη θεραπεία της κυβέρνησης Τσίπρας διαφορετικό από τον προκάτοχό του, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα