Raycap: Υψηλή τεχνολογία made in Greece

Η επιχείρηση από τη Δράμα που αποδεικνύει ότι τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο αν υπάρχει πίστη, αφοσίωση και ελληνικό δαιμόνιο.

Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο

Μιλάμε για ανάπτυξη. Για παραγωγή. Για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση καθιστώντας τις επιχειρήσεις μας ανταγωνιστικές στο εξωτερικό. Να μπορούμε να πούμε:

«Μια επιχείρηση από τη Δράμα

εξάγει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας στη Βόρεια Αμερική»…

Για μια στιγμή! Όσο κι αν μοιάζει εξωπραγματικό, αυτή η επιχείρηση υπάρχει ήδη ήμερα!

Από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε την στήλη «Ψωνίζουμε Ελληνικά», σας παρουσιάσαμε εταιρείες που πολλοί τις ήξεραν απλά ως ένα όνομα και δεν γνώριζαν ούτε την ιστορία τους, ούτε τη φιλοσοφία τους, ούτε τη συμβολή τους στην ελληνική οικονομία. Τις θέσαμε ως παράδειγμα για όσους θέλουν να μπουν στον κόσμο του επιχειρείν. Αναλύσαμε τις συνταγές της επιτυχίας τους, για όποιον έχει την όρεξη –και την τόλμη- να τις μιμηθεί. Και, βέβαια, μιλήσαμε για τα προϊόντα τους, ώστε να τα προτιμήσει ο Έλληνας καταναλωτής, να… ψωνίσει ελληνικά, ώστε να τις στηρίξει, για να συνεχίσουν να προσφέρουν τα μέγιστα στον τόπο.

Η Raycap είναι μια επιχείρηση – έκπληξη. Γιατί οι περισσότεροι δεν την γνωρίζουμε καν ως όνομα. Και γιατί τα προϊόντα της δεν είναι τέτοια που τα συναντάμε καθημερινά στο ράφι. Ίσα ίσα… Η Raycap παράγει προηγμένα προϊόντα για τηλεπικοινωνιακά και ενεργειακά δίκτυα αλλά και προϊόντα πρωτοποριακής τεχνολογίας ηλεκτρικής προστασίας, ενώ προσφέρει και ολοκληρωμένες λύσεις τεχνολογικών υπηρεσιών. Δεν είναι εύκολο να περιγράψεις τι ακριβώς κάνει. Οπότε ένα παράδειγμα θα μας κάνει την ζωή πιο απλή: Σε πολλά αεροδρόμια της Βόρειας Αμερικής τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας είναι προϊόντα της Raycap!

Ελληνική συνταγή, διεθνές περιβάλλον

Η προηγούμενη πρόταση, μάλιστα, κρύβει μία ακόμη πιο σημαντική αλήθεια που μας δείχνει πολλά για την Raycap. Η εταιρεία κατάφερε να πουλήσει τα προϊόντα της στις ΗΠΑ, αλλά δεν ασχολήθηκε καν με τα ελληνικά αεροδρόμια. Γιατί; Γιατί η φιλοσοφία της κινείται πολύ μακριά από τη μίζα, την διαπλοκή και το «έχω ένα γνωστό που θα το κανονίσει». Γιατί πολιτική της είναι να δουλεύει με ξεκάθαρους λογαριασμούς και να μην μπλέκει σε παγίδες. Η γραφειοκρατία και το πώς ξύπνησε ο κάθε διευθυντής δημόσιας υπηρεσίας, απλά δεν της ταιριάζει. Ναι, η συνταγή της είναι ελληνική μόνο κατά το ήμισυ –το «καλό» ήμισυ: Εργατικότητα, εξωστρέφεια, ποιότητα. Αλλά όχι παρασιτισμός και βολέματα.

Κάπως έτσι, η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς, ακόμη και στην εποχή της κρίσης. Εξάγει σε χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας και οι εξαγωγές αυτές αντιπροσωπεύουν το 90% του συνολικού όγκου των πωλήσεών της. H Raycap διαθέτει πέντε θυγατρικές, σε ΗΠΑ, Γερμανία, Ρουμανία, Κύπρο και Βουλγαρία. Διατηρεί επίσης γραφεία στην Ιταλία, στο Μεξικό, στη Χιλή και στον Καναδά. Κάνει τζίρους της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ. Φέρνει, δηλαδή, χρήμα από έξω πουλώντας προϊόντα που κατασκευάζονται στη Δράμα

Keywords
Τυχαία Θέματα