NYT: Οι Έλληνες επιστρέφουν στη γεωργία

22:27 9/1/2012 - Πηγή: NewsBomb

Με την ανεργία στην Αθήνα να αυξάνεται, οι Έλληνες επιστρέφουν στη Γη, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

Σε ανταπόκριση από τη Χίο, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στον Νίκο Γαβαλά και την Αλεξάνδρα Τρίχα, που σπούδασαν, δούλεψαν με χαμηλούς μισθούς στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια, έχοντας να συντηρήσουν ένα υψηλό κόστος ζωής, αποφάσισαν να ασχοληθούν με την εξαγωγή βρώσιμων σαλιγκαριών.

Την ώρα που η οικονομία βυθίζεται στην άβυσσο, το ζευγάρι ακολούθησε την «έξοδο» πολλών Ελλήνων προς την περιφέρεια, μετατρέποντας το πλούσιο αγροτικό παρελθόν της χώρας σε οδηγό για το μέλλον.

Λόγω της αυξανόμενης ανεργίας, που εκτοξεύθηκε μέσα σε μία χρονιά από το 12% στο 18%, ο αγροτικός τομέας αυξάνεται συνεχώς, ενώ μεταξύ 2008-2010 δημιουργήθηκαν στη γεωργία 32.000 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη, Πάνο Κανέλλη, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν τριπλασιαστεί οι αιτήσεις για μαθήματα όπως τυροκομία και οινοποιία.

Εν μέσω κρίσης, πολλοί Έλληνες, κυρίως νέοι, προσπαθούν να δημιουργήσουν επαγγελματικές ευκαιρίες με αγροτικές και κτηνοτροφικές εφαρμογές.

Στην Ελλάδα, αναφέρουν οι New York Times, πολλές οικογένειες έχουν επενδύσει στη γη, που θεωρείται σταθερή επένδυση και είναι σύνηθες ακόμη και για τους μη πλούσιους να διαθέτουν οικογενειακή περιουσία.

Όπως δηλώνει η κ. Τρίχα, «στις μεγάλες πόλεις, οι νέοι συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει μέλλον. Οι μόνες επιλογές είναι ή η επιστροφή στην περιφέρεια είτε η μετανάστευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα