Milliyet :Το θέμα των ιμάμηδων είναι μια πληγή μας που αιμορραγεί...

O συνεργάτης της Milliyet Καντρί Γκιουρσέλ στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας και στο πλαίσιο της συνέντευξη του Προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια δημοσιεύει και συνέντευξη του Μεχμέτ Αλή Ταλάτ με τον τίτλο « Αυτοκριτική για “Κύπριο ιμάμη»

Στο δημοσίευμα γράφει ότι στην «ΤΔΒΚ» είναι εμφανής ο κοσμικός χαρακτήρας. Το ότι η «Τ/κ ταυτότητα» ετέθη τα τελευταία χρόνια υπό την πίεση ενός συντηρητισμού που κατευθύνεται από την Αγκυρα,

είναι ένα θέμα με το οποίο οι δημοσιογράφοι από την Τουρκία έρχονται αντιμέτωποι όταν επισκέπτονται το νησί. Ο διορισμός «ιμάμηδων από την Τουρκία» κατά τα τελευταία χρόνια στην «ΤΔΒΚ» με την αιτιολογία της κάλυψης της έλλειψης Τ/κ ιμάμηδων αποτελεί ένα κομμάτι των συζητήσεων αυτών. Οι ιμάμηδες από την Τουρκία πέραν του ότι είναι ξένοι με την ταυτότητα και τον πολιτισμό του νησιού, προσελκύουν την αντίδραση της αντιπολίτευσης με τον ισχυρισμό ότι εφαρμόζουν τον συντηρητισμό της Αγκυρας.

Τα θέματα αυτά βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της κοινής γνώμης της «ΤΔΒΚ» και ειδικότερα εκείνων που παρουσιάζουν ευαισθησία στην «ταυτότητα των Τ/κ» .Κατά συνέπεια ομάδα δημοσιογράφων από την Τουρκία επισκέφθηκε τον Μεχμέτ Αλή Ταλάτ στο γραφείο του και του απηύθυνε ερωτήσεις σχετικά με τις απόψεις του όσον αφορά «τις δραστηριότητες συντηρητισμού που πηγάζουν από την Τουρκία». Ο Ταλάτ είπε: « Το θέμα των ιμάμηδων είναι μια πληγή μας που αιμορραγεί και η αιτία που δεν έχει επιλυθεί και η Αριστερά. Δεν υπάρχει ένας Τ/κ ιμάμης για μια κηδεία. Αυτό είναι ένα πρόβλημα και θα έπρεπε να το λύσουμε εμείς. Είναι κάτι το οποίο θα μπορούσαμε να κάνουμε μέσα σε 6 χρόνια. Δεν μπορέσαμε να το κάνουμε.»

Keywords
Τυχαία Θέματα