Mε εμπόδια... το Μνημόνιο στην Κύπρο εξαιτίας των επιφυλάξεων του ΔΝΤ

Επιφυλάξεις από τη μια και τρόπους προσπέλασης των εμποδίων από την άλλη, φαίνεται ότι αναζητούνται σε επίπεδο Eurogroup αναφορικά με το κυπριακό Μνημόνιο.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, αποκάλυψε την Τρίτη, ότι πρότεινε τη συμμετοχή της Ρωσίας στο σχέδιο δανειοδότησης της Κύπρου, με πηγές στις Βρυξέλλες

να επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για θέση που είχαν κι άλλοι υπουργοί κατά τη συνεδρία του Eurogroup.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι, με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, η Λευκωσία κινδυνεύει να μην εξασφαλίσει κατ’ αρχήν απόφαση στις 13 Δεκεμβρίου, με το όλο θέμα να παραπέμπεται πλέον τον Ιανουάριο.

Η πρόταση προς τη Ρωσία, που απορρίφθηκε ήδη από τον αρμόδιο υπουργό της χώρας, έγινε με σκοπό να υποκαταστήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που ενδέχεται να μη συμμετάσχει στο κυπριακό Μνημόνιο, επειδή φοβάται ότι το δημόσιο χρέος της Κύπρου πιθανό να ανέλθει σε επίπεδα που θα το καθιστούν μη βιώσιμο.

Επίσης εκτιμάται ότι η πρόταση θα απαντούσε σε επιφυλάξεις για τη χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών λόγω πολλών ρωσικών κεφαλαίων σε αυτές.

Υπουργοί χωρών-μελών της Ευρωζώνης κατά την συνεδρία του Eurogroup τη Δευτέρα, έθεσαν ζήτημα παροχής περαιτέρω πληροφόρησης και διαφάνειας, φωτογραφίζοντας τις ρωσικές καταθέσεις.

Στο μεταξύ, τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, όσο και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν, ανέφεραν την Τρίτη ότι απόφαση για το κυπριακό Μνημόνιο θα ληφθεί μέχρι τον Ιανουάριο και ότι δεν προκύπτει θέμα στάσης πληρωμών.

ΠΗΓΗ: «Φιλελεύθερος»

Keywords
Τυχαία Θέματα