Mαλαισία: Διαμαρτυρία σε ΗΠΑ και Αυστραλία για τις παρακολουθήσεις

Η Μαλαισία κάλεσε τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ και της Αυστραλίας για να διαμαρτυρηθεί για τις πληροφορίες που εμφανίστηκαν στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες οι αρχές της χώρας παρακολουθούνταν από τις αμερικανικές υπηρεσίες, όπως έγινε γνωστό στο πλαίσιο των αποκαλύψεων του Έντουαρντ Σνόουντεν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Η Κίνα και η Ινδονησία έχουν ήδη ζητήσει εξηγήσεις από την Αυστραλία, οι διπλωματικές αποστολές της οποίας κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στο τεράστιο

δίκτυο των αμερικανικών παρακολουθήσεων.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό der Spiegel και την αυστραλέζικη εφημερίδα The Sydney Morning Herald, οι πρεσβευτές της Αυστραλίας στην Ασία χρησιμοποιήθηκαν από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για να παρακολουθούν δεδομένα, κυρίως στο διαδίκτυο. Αυτές οι αποκαλύψεις εντάσσονται στο τεράστιο δίκτυο κατασκοπείας που αποκάλυψε ο Σνόουντεν, πρώην τεχνικός σύμβουλος της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA).

Ενενήντα αμερικανικές διπλωματικές αποστολές φέρονται να είχαν συστήματα παρακολούθησης δεδομένων, κυρίως για την Κίνα, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, την Καμπότζη και τη Μιανμάρ, σύμφωνα με τα δύο μέσα ενημέρωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μαλαισίας Ανίφαχ Άμαν ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του κάλεσε χθες Παρασκευή τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ και της Αυστραλίας «για να τους επιδώσει μια επιστολή διαμαρτυρίας σε απάντηση στις καταγγελίες περί κατασκοπείας των δύο διπλωματικών αποστολών στην Κουάλα Λουμπούρ».

Ο Ανίφαχ συναντήθηκε χθες και με την αυστραλή ομόλογό του Τζούλι Μπίσοπ στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου στο Περθ και της εξέφρασε «την έντονη ανησυχία μου για τις πληροφορίες αυτές, που προκάλεσαν οργή στην κοινή γνώμη της Μαλαισίας».

Η Ινδονησία έχει ήδη καλέσει τον πρεσβευτή της Αυστραλίας για το ίδιο θέμα, ενώ η Κίνα έχει ζητήσει «εξηγήσεις» από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

Η Ταϊλάνδη, η Μιανμάρ και η Καμπότζη έχουν προσπαθήσει από την πλευρά τους να υποβαθμίσουν τις καταγγελίες για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ εναντίον τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα