Honda CR-V 1.6 i-Dtec comfort

Το όνομα CR-V απαντάται σε 160 χώρες, με τις συνολικές πωλήσεις – στα 13 χρόνια κυκλοφορίας του – να έχουν ξεπεράσει τα 5 εκατ. μονάδες.

Στην αρχή ήταν ένα ευρύχωρο SUV. Ακολούθησε η 2η γενιά που απέκτησε βελτιωμένη – ως προς την απόκριση –τετρακίνηση. Η 3η σειρά παρουσιάστηκε με χαρακτηριστικά δυναμικής εμφάνισης, για να φθάσουμε σήμερα στην 4η γενιά CR-V, (με... κίντερ έκπληξη) τον μικρό diesel i-DTEC, που πριν από ένα χρόνο μας απασχόλησε στο Civic.

Το καινούργιο crossover

της Honda, διαθέτει το πιο αεροδυναμικό αμάξωμα στην κατηγορία του. Ένα αμάξωμα ενισχυμένο ως προς την στιβαρότητα και την ασφάλεια, που μπορεί να φιλοξενήσει με επάρκεια, πέντε υψηλόσωμους επιβάτες και αποσκευές όγκου 589 λίτρων, μέχρι την εταζέρα.

Ο σχεδιαστής έδωσε όγκο στο μπροστινό τμήμα, κλείνοντας το μάτι στους Αμερικάνους ενώ από την άλλη, φλέρταρε με τους Ευρωπαίους, προσθέτοντας LED φώτα. Η καμπίνα παραμένει ανετότατη με την ποιότητα υλικών και την συναρμολόγηση, να έχει ανέβει επίπεδο. Το σχέδιο του ταμπλό και του πίνακα οργάνων είναι μοντέρνο, δημιουργεί zen διάθεση και επιτείνει την αίσθηση ευρυχωρίας στο εσωτερικό, χάρη στις ρέουσες γραμμές του.

Το νέο CR-V είναι συνάμα κι ένα ήσυχο όχημα, με αναβαθμισμένη – ως προς την ηχομόνωση – καμπίνα.

Για μεγάλο διάστημα, το CR-V παρέμεινε εκτός του ενδιαφέροντος της ελληνικής αγοράς λόγω των μεγάλων κινητήρων του. Σήμερα, του δίνεται η ευκαιρία να αναγεννηθεί εμπορικά έχοντας κάτω από το καπό του έναν 1600άρη πετρελαιοκινητήρα που ορίζει και τις βασικές εκδόσεις του μοντέλου. Είναι αυτές οι εκδόσεις που έχουν απολέσει το σύστημα τετρακίνησης και κάμποσα κιλά.

Το συνολικό βάρος έπεσε στα 1.541 κιλά και το εξαιρετικό μοτέρ των i-DTEC των 120 ίππων με τα 300 Nm ροπής, μαζί με ένα 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο, δείχνει να μην έχει πρόβλημα στο... τράβηγμα.

Αυτό όμως που συναρπάζει στις εκδόσεις CR-V με το μικρό κινητήρα diesel είναι τα επίπεδα κατανάλωσης. Οι εργοστασιακές μετρήσεις τον φέρνουν με απαιτήσεις κατανάλωσης κάτω από τα 5 λίτρα/100 χλμ. με την επενέργεια του συστήματος Idle Stop (start & stop) που υπάρχει στο στάνταρντ εξοπλισμό.

Πρακτικά μπορείς να επιτύχεις αυτές τις καταναλώσεις με ενεργοποιημένο το σύστημα ECO Assist (και... φιλότιμες προσπάθειες), όμως σε ρεαλιστικές συνθήκες χρήσης δεν θα δεις καταναλώσεις κάτω από 5,2 λίτρα/100 χλμ. Ακόμα και με αυτές τις τιμές, το CR-V 1.6 i-VTEC συγκαταλέγεται στα πιο οικονομικά SUV τη μικρομεσαίας κατηγορίας.

Ως θετική εξέλιξη κρίνεται η αντικατάσταση της υδραυλικής υποβοήθησης, στο σύστημα διεύθυνσης, από έναν μηχανισμό ηλεκτρικού τύπου, που είναι κι ελαφρύτερος. Η κρεμαγιέρα είναι σωστά ρυθμισμένη με την συνολική αίσθηση από το τιμόνι να προσφέρει καλή πληροφόρηση.

Βελτιώσεις έγιναν και στην ανάρτηση (σετάρισμα, σάιλεντμπλοκ, χαμηλότερες βάσεις έδρασης στα αμορτισέρ, αντιστρεπτικές) με την διάταξη να παραμένει ΜακΦέρσον εμπρός και πολλαπλών συνδέσμων πίσω. Ο συνδυασμός του στιβαρού πλαισίου, με την ενίσχυση των αντιστρεπτικών και τις λοιπές επαναρυθμίσεις στην ανάρτηση, δημιουργεί μια εμπειρία δυναμικών χαρακτηριστικών συμπεριφοράς για την οποία ποτέ δεν φημιζόταν το CR-V. Βεβαίως έχει τρωθεί εν μέρει το επίπεδο άνεσης κυρίως στα μετόπισθεν όπου οι αποσβέσεις είναι πιο περιορισμένες σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα.

Από την βασική έκδοση Comfort θα βρείτε ένα πλήρες πακέτο ηλεκτρονικών συστημάτων ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας. Μεταξύ άλλων θα βρείτε συστήματα όπως το Vehicle Stability Assist με Traction Control, το Trailer Stability Assist (TSA), το Adaptive Cruise Control αλλά και το Lane Keeping Assist System (LKAS) που παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε CR-V. Ο εξοπλισμός ασφάλειας προσφέρει εμπρός αερόσακους δύο σταδίων, πλευρικούς αερόσακους οροφής με αισθητήρα ανατροπής καθώς και σύστημα περιορισμού τραυματισμών σε οπίσθια σύγκρουση (Whiplash Mitigation System) με ενεργά προσκέφαλα.

Με τιμή εκκίνησης στα 27.170 ευρώ η έκδοση Comfort του νέου CR-V προσφέρει επίσης ένα πακέτο εξοπλισμού που περιλαμβάνει εκτός των άλλων διζωνικό κλιματισμό, κεντρικό υποβραχιόνιο με θήκες, αναδιπλούμενα πίσω καθίσματα, ηχοσύστημα με 4 ηχεία και χειριστήρια πάνω στο τιμόνι, πλήρως ρυθμιζόμενο κάθισμα οδηγού με ρύθμιση μέσης, θερμαινόμενους εξωτερικούς καθρέπτες και ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών.

Για την πιο πλούσια έκδοση Elegance ανεβαίνετε στα 28.470 ευρώ για να παραλάβετε επιπλέον, συναγερμό, δερμάτινο τιμόνι και επιλογέα σχέσεων, αισθητήρες βροχής, αισθητήρες στάθμευσης, κάμερα οπισθοπορείας, προβολείς ομίχλης, καλύτερο ηχοσύστημα με 6 ηχεία και πίσω ηλεκτροκίνητα παράθυρα με λειτουργία ανόδου μέσω τηλεχειρισμού.

Φώτης Ραΐσης

Πηγή: carzine.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα