Financial Times: Το ΔΝΤ ξηλώνει τους διοικητές του ΤΑΙΠΕΔ

Οι δανειστές προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι θα πρέπει να αντικαταστήσει τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ με ξένους ειδικούς, αν οι καθυστερήσεις συνεχιστούν

Στα… «σχοινιά» φαίνεται πως στριμώχνει τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με αφορμή το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

Η βρετανική εφημερίδα Financial Times

σε σημερινό της δημοσίευμα αναφέρεται στο μείζον θέμα, επισημαίνοντας τη δυσαρέσκεια των δανειστών για τα αποτελέσματα στον συγκεκριμένο τομέα.

Παράλληλα επισημαίνεται πως ΕΚΤ και ΔΝΤ έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τους στόχους για τα έσοδα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times έρχεται να επιβεβαιώσει απόλυτα το χθεσινό ρεπορτάζ του newsbomb.gr με τίτλο: «Δική τους διοίκηση θέλουν οι Γερμανοί στο ΤΑΙΠΕΔ».

Το newsbomb αποκάλυψε πρώτο τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από τους πιστωτές και τους μεγαλοκαρχαρίες του γερμανικού ιμπεριαλισμού, για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται το ΤΑΙΠΕΔ στο θέμα τω ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Οι Γερμανοί θεωρούν μάλιστα ότι η ανεπάρκεια της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και η αδυναμία της να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, επιβάλλει την αντικατάστασή της με ευρωπαίους τεχνοκράτες.

Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος των Γερμανών, να αναλάβουν τη διοίκηση του Ταμείου και να μπορούν να ξεπουλάνε εκείνοι όποτε θέλουν και με όποιο ποσό θέλουν, την περιουσία του ελληνικού κράτους.

Το ρεπορτάζ των Financial Times αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

«Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει δύο σημαντικές πωλήσεις μέχρι το τέλος του Μαρτίου: την ΔΕΠΑ, την εταιρεία φυσικού αερίου, με τη θυγατρική της ΔΕΣΦΑ, τον χειριστή του δικτύου και του ΟΠΑΠ, την υπό κρατικό έλεγχο εταιρία τυχερών παιχνιδιών, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών», αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

«Οι διεθνείς δανειστές πιέζουν για ταχεία πρόοδο σε πωλήσεις το 2013 μετά από τις κακές περσινές αποδόσεις. Το ΤΑΙΠΕΔ συγκέντρωσε μόνο 200 εκατομμύρια ευρώ από δύο πωλήσεις, ενώ ο στόχος ήταν τα 3,2 δισ. ευρώ, μετά το πάγωμα των διαδικασιών από για τέσσερις μήνες, κατά την διεξαγωγή δυο εκλογικών αναμετρήσεων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεση προόδου για την Ελλάδα σημείωσε ότι τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων "μέχρι σήμερα ήταν εξαιρετικά απογοητευτικά". Προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι θα πρέπει να αντικαταστήσει τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ με ξένους ειδικούς, αν οι καθυστερήσεις συνεχιστούν», επισημαίνουν οι Financial Times.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι η πρόσφατη τροποποίηση στον νόμο περί ιδιωτικοποιήσεων που επιβάλλει στο ΤΑΙΠΕΔ να λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις που κάνει η κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών υποθέσεων, έχει ανανεώσει τους φόβους περί επηρεασμού των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης από ελληνικά συμφέροντα σε βάρος ξένων επενδυτών.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το φετινό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων υπέστη κι άλλο πλήγμα όταν η Qatari Diar, η επιχείρηση επενδύσεων σε ακίνητα της κυβέρνησης του Κατάρ, αποσύρθηκε την περασμένη εβδομάδα από έργο αξίας 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπλαση του Ελληνικού.

Μετά την παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας την περασμένη εβδομάδα από τον ελληνικό κοινοβούλιο, οι δανειστές επιχειρούν πλέον να ξεπουλήσουν με τους δικούς τους όρους την ελληνική περιουσία. Φυσικά στο ελληνικό κράτος θα δίνουν ψίχουλα και θα τους κοροϊδεύουν με δήθεν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας των 400 ευρώ. Οι επιταγές του Μνημονίου τώρα ξεπληρώνονται!

Keywords
Τυχαία Θέματα