Eurobank: Μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας στην επαναγορά χρέους

Το νέο εύρος τιμών που ανακοίνωσε ο οργανισμός δημοσίου χρέους (ΟΔΔΗΧ) εξασφαλίζει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας για την επίτευξη του στόχου της επαναγοράς του δημόσιου χρέους, εκτιμούν οι αναλυτές της Eurobank.

Η επαναγορά αφορά τα ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους 62,3 δισ. ευρώ που κυκλοφόρησαν μετά το PSI του Φεβρουαρίου του 2012 . Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν

περίπου 15 δισ. ευρώ , τα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 7,9 δισ. ευρώ, οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές και οι μικροί ομολογιούχοι κατέχουν περίπου 5,4 δισ. ευρώ και οι ξένοι επενδυτές περίπου 34 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ποιο πρόσφατες πληροφορίες εκτιμάται ότι από τα 34 δισ. των ξένων επενδυτών τα επενδυτικά κεφάλαια (hedge funds) κατέχουν 15-25 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές της Eurobank εκτιμούν ότι από το σύνολο των 62,3 δισ. ευρώ θα πρέπει να αφαιρεθούν τα περίπου 7,9 δισ. ευρώ που έχουν στην κατοχή τους τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία. Το χρέος των τελευταίων είναι ενδοκυβερνητικό και δεν υπολογίζεται στο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε εδώ ότι στο PSI (Μάρτιος 2012) τα ασφαλιστικά ταμεία συμμετείχαν γιατί δεν ήταν δυνατή η διακριτή μεταχείριση τους τόσο πριν όσο και μετά από την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής ευθύνης (CACs). Με δεδομένο ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς είναι εθελοντική, δεν αναμένουμε συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους. Κατά συνέπεια το συνολικό ύψος των ελληνικών ομολόγων που θα αποτελέσουν αντικείμενο επαναγοράς αναμένεται στα 54.4 δισ. ευρώ αναφέρουν οι αναλυτές

Ο στόχος της επαναγοράς θα επιτευχθεί με βάση το νέο εύρος τιμών που προσδιόρισε ο ΟΔΔΗΧ που είναι υψηλότερο από την τιμή που είχε οριστεί στο Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου. Η αγορά αποτιμούσε ήδη την τιμή των ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα είτε γιατί γνώριζε ότι το Eurogroup δε θα επιμείνει σε αυτή την τιμή είτε γιατί κυρίως γνώριζε ότι η πιθανότητα αποτυχίας του προγράμματος επαναγοράς μεταφράζεται σε κατάρρευση της συμφωνίας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα