Economist: Διαζύγιο αλά ελληνικά από το ευρώ

22:33 8/6/2012 - Πηγή: NewsBomb

Για ακόμα μία φορά κεντρικό θέμα του Economist είναι το ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.


Το κείμενο παραφράζει τον τίτλο της ταινίας "Γάμος αλά ελληνικά" σε "Διαζύγιο αλά Ελληνικά" (My big fat divorce) και αναφέρεται στις εκλογές της 17ης Ιουνίου

και στα σενάρια κινδυνολογίας, εξόδου από το ευρώ και οικονομικής καταστροφής της χώρας.

Παρόλα αυτά, υπογραμμίζει ότι ακόμα και αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ και καταγγείλουν το Μνημόνιο, δεν προβλέπεται από το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκδιωχθεί η χώρα από το ευρώ, ενώ δεν υπάρχει αυτοματισμός για την ακριβή χρονική στιγμή που μπορεί κάτι τέτοιο να πραγματοποιηθεί.

Τι θα γίνει σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κηρύξει μορατόριουμ του χρέους;

Σύμφωνα με το άρθρο, σε αυτή την περίπτωση θα επισπεύσει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και η χώρα θα σταματήσει να δέχεται κεφάλαια διάσωσης, υποστηρίζει ο συντάκτης.

Δεύτερη περίπτωση για την οποία γίνεται λόγος, είναι η περίπτωση χρεοκοπίας. Η ΕΚΤ δεν θα καλύψει την Ελλάδα και δεν θα μπορέσει να προσφέρει τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επαναφέρει τη δραχμή, η οποία θα υποτιμηθεί σε σχέση με το ευρώ, υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Το περιοδικό φιλοξενεί μάλιστα και δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, ότι η κ. Μέρκελ δεν επιθυμεί να φανεί ότι πιέζει την Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη, για να ενδυναμώσει προφανώς το σενάριο κινδυνολογίας του.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, λογικό επακόλουθο είναι να υπάρξουν διαπραγματεύσεις. Σε αυτή την υπόθεση, η Ελλάδα θα χρειάζεται τη διάσωση και τα χρήματα πιθανώς να διοχετευτούν στη χώρα μέσω του "κλειστού λογαριασμού", ενός ξεχωριστού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ακόμα όμως και αν η Ελλάδα αποφύγει την άμεση χρεοκοπία, θα έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα τα οποία από μόνη της δεν θα μπορεί να διαχειριστεί.

Αναφέρει επίσης, ότι πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η χώρα μπορεί να αποφύγει την ξαφνική χρεοκοπία, πληρώνοντας κάποιες από τις οφειλές της με υποσχετικές πληρωμών.

Σύμφωνα με τον Τόμας Μάγιερ, σύμβουλο της Deutsche Bank, "η Ελλάδα θα μπορούσε, έτσι, να δημιουργήσει ένα δικό της παράλληλο και υποτιμημένο νόμισμα, την ώρα που θα εξακολουθούσε να παραμένει εντός της νομισματικής ένωσης".

Κάτι τέτοιο είχε γίνει και στην περίπτωση της Αργεντινής. Ωστόσο, ο Μάριο Μπλέγερ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής την περίοδο της κρίσης, δηλώνει ότι "αυτές οι υποσχετικές θα μπορούσαν να προκαλέσουν χάος και να δημιουργήσουν πληθωριστικές πιέσεις πριν την έξοδο που αναπόφευκτα θα έρθει".

Η πιθανή διαπραγμάτευση ανάμεσα στον Τσίπρα και τους δανειστές της χώρας, μπορεί να μην έχουν αίσιο τέλος, αναφέρει ο Economist, καθώς ενδέχεται η χώρα να εξαρτάται περισσότερο από την ΕΚΤ.

"Αν ο όρος για περαιτέρω στήριξη σχετίζεται με την εφαρμογή των όρων του μνημονίου, τότε θα είναι ο Τσίπρας αυτός που στο τέλος θα κάνει ένα βή

Keywords
Τυχαία Θέματα