Charlie Hebdo: Οι τρεις μέρες που άλλαξαν τη Γαλλία…

Χάος στο Παρίσι. Με αυτή την πρόταση θα μπορούσε να περιγράψει κανείς τα όσα έζησαν τις τελευταίες τρεις ημέρες οι…

Από την Τετάρτη (8/1/15) έως και το απόγευμα της Παρασκευής, (10/1/15) το Παρίσι θύμιζε πολιορκημένη πόλη. Τρεις άνδρες κατάφεραν να σκορπίσουν τη θλίψη και τον τρόμο ταυτόχρονα, φανερώνοντας το χειρότερο πρόσωπο της θρησκείας.

Αρχικά εκτέλεσαν 12 ανθρώπους, σε μια προσπάθεια να εκδικηθούν την ελευθερία του λόγου και έπειτα κατά την καταδίωξή τους, άλλες πέντε αθώες ψυχές (μια την Πέμπτη 9 Γενάρη και τέσσερις

όμηροι την Παρασκευή, 9 του ίδιου μήνα), πριν πέσουν νεκροί από τα πυρά των αστυνομικών που τους καταδίωκαν.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της Τετάρτης με την εισβολή των αδερφών Κουασί στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo. Εκεί, δώδεκα εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους στο όνομα της θρησκείας, αφού οι ακραίοι ισλαμιστές θεώρησαν πως η σάτιρα προσέβαλε τον προφήτη τους και χωρίς καμία σκέψη τους έστειλαν στον άλλο κόσμο.

Οι αστυνομικές Αρχές ξεκίνησαν μια καταδίωξη η οποία διήρκησε τρεις ημέρες και δυστυχώς σε καθεμία από αυτές υπήρχαν απώλειες. Την Πέμπτη μια αστυνομικός έχασε τη ζωή της από το πυροβόλο όπλο του ενός εκ των δύο αδερφών.

Μια μέρα αργότερα, το δράμα έφτασε στην κορύφωσή του, η αστυνομία εξουδετέρωσε τους δράστες, όμως το τέλος δεν το λέμε και ευτυχισμένο, αφού την ώρα που οι αστυνομικοί πολιορκούσαν το κτήριο στο οποίο βρίσκονταν τα δύο αδέρφια, ένας συνεργός τους είχε ήδη καταφέρει να κρατάει σε ομηρία Γάλλους πολίτες οι οποίοι βρίσκονταν μέσα σε Εβραϊκό παντοπωλείο.

Τελικός απολογισμός; Δώδεκα νεκροί την πρώτη ημέρα, μια τη δεύτερη και άλλοι τέσσερις όμηροι την τρίτη ημέρα της καταδίωξης. Τι κι αν η αστυνομία σκότωσε τους τρεις δράστες. Είχαν ήδη προλάβει να σπείρουν τον τρόμο στην πόλη του φωτός και παράλληλα ένα μήνυμα στο Δυτικό κόσμο πως το ακραίο Ισλάμ δεν αστειεύεται.

Μηνύματα συμπαράστασης από όλο τον πλανήτη

Το περιστατικό στα γραφεία του Charlie Hebdo συγκλόνισε την Παγκόσμια γνώμη. Εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο ένωσαν τις φωνές τους, σε μια πράξη διαμαρτυρίας κατά των φανατισμένων.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ, βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (9/1/15) στη Γαλλική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον και έγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων «Ζήτω η Γαλλία. Η καρδιά μας είναι κοντά σας για τον εφιάλτη που η Γαλλία έζησε τις τελευταίες ημέρες», πριν δώσει τα συγχαρητήριά του στη Γαλλική αστυνομία για την αποτελεσματικότητά της.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι πολίτες έστελναν το δικό τους μήνυμα στους οπαδούς του τζιχάντ, με πολλές εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα των επιθέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα