Bloomberg: Γιατί η Ευρώπη θα τα βρει με την Ελλάδα

Το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμα του συντάκτη του, Κλάιβ Κρουκ κάνει την πρόβλεψη ότι Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση θα έρθουν…

«Μια πρόβλεψη για εσάς: Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μοιραστούν τη διαφορά στη διένεξή τους για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτό που δεν είναι βέβαιο είναι πώς οι αξιοσέβαστες κυβερνήσεις τους θα δικαιολογήσουν

τη νέα συμφωνία και πόση ζημιά θα κάνουν ο ένας στον άλλον προτού αποδεκτούν το αναπόφευκτο», ξεκινά το δημοσίευμα.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με επικεφαλής τη γερμανική, επιμένουν ότι δεν τίθεται θέμα κουρέματος χρέους. Τα χρέη είναι χρέη. Ωστόσο ο νέος πρωθυπουργός της χώρας αποκαλεί τον ισχύοντα διακανονισμό «εικονικό πνιγμό» υποστηρίζοντας ότι η χώρα υποφέρει από ανθρωπιστική κρίση και αρνείται να αποπληρώσει το χρέος. Καμία από τις δύο πλευρές δεν κάνει πίσω, αναφέρει το δημοσίευμα.

Πάντως ο ο αρθρογράφος δείχνει να διαφωνεί με την απολυτότητα των δύο θέσεων.

«Τα χρέη είναι χρέη; Ελάτε τώρα. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη προσφέρει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, το σχέδιο δεν απέδωσε. Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας ήταν τόσο κακή που το κούρεμα και αναδιατάξεις των επιτοκίων δεν αποδείχτηκαν αρκετά. Την ίδια στιγμή, λόγω της πιο αργής του αναμενομένου ανάπτυξης, οι όροι των συμφωνιών αποδείχθηκαν πολύ πιο σκληροί του προσδοκωμένου. Οι Έλληνες ψηφοφόροι εξάλλου αποκήρυξαν αυτούς τους όρους», επισημαίνει.

«Με άλλα λόγια η ισχύουσα συμφωνία έχει αποτύχει, γι' αυτό και χρειάζεται επανεξέτασή της», τονίζει ο αρθρογράφος προσθέτοντας επ' αυτού πως «δεν χρειάζεται να γίνει επανάσταση. Οι ίδιες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν οδηγηθεί σε αυτό το συμπέρασμα από τις δικές τους αναλύσεις».

Ο αρθρογράφος συμφωνεί πως μια νέα ελάφρυνση χρέους θα ήταν κακό σημάδι, ωστόσο υποστηρίζει πως θα ήταν μια καλή ιδέα αν συνοδευόταν με όρους για μια υπεύθυνη συμπεριφορά, ενώ υπογραμμίζει πως οι συνέπειες μιας άρνησης θα ήταν πολύ χειρότερες.

«Υπάρχει ο σημαντικός κίνδυνος άμεσης πτώχευσης της Ελλάδας. Αυτό δεν είναι στα ενδιαφέροντα της Ελλάδας, αλλά κανείς θα μπορούσε να αποκαλέσει αυτό το σενάριο ακόμη και "άνετο" για τη χώρα αφού θα σήμαινε πως θα μπορούσε να περικόψει φόρους και να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες και μάλιστα χωρίς να δανειστεί».

Από την άλλη, τονίζει ο Κρουκ, «το μειονέκτημα της χρεοκοπίας ωστόσο θα ήταν τεράστιο, αφού θα την έθετε εκτός συστήματος ευρώ. Αλλά η συμφορά δεν θα ήταν μόνο ελληνικά αλλά, εξαιτίας του κινδύνου "μετάδοσης" και για την υπόλοιπη ευρωζώνη. Παρόλα αυτά, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προσφέρει τίποτα στον Τσίπρα, αυτό θα είναι το αποτέλεσμα».

To δημοσίευμα καταλήγει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμβιβαστεί, και επιτρέπει αλλαγές στο πρόγραμμα λιτότητας αλλά και να δώσει την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε κάποιες από τις εξαγγελίες του προεκλογικού προγράμματός του.

Keywords
Τυχαία Θέματα