15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: Νοητή ξενάγηση με πλάβα...

02:34 9/3/2013 - Πηγή: NewsBomb

Από το ... χέρι παίρνει τους θεατές ένας από τους τελευταίους κατασκευαστές παραδοσιακής βάρκας στις Πρέσπες και τους "ταξιδεύει" στα μυστικά της τέχνης του, αλλά και στη σπάνια ιχθυοπανίδα της περιοχής.

Ο Αντώνης Τουτουντζής που γνωρίζει καλύτερα - ίσως - από τον καθένα ό,τι σχετίζεται με την πλάβα, είναι ένας από τους πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ "Εργαστήρι αιώνων", σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Ευθυμίου, το οποίο επιλέχθηκε να είναι μία από τις 58 ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

- Εικόνες του 21ου Αιώνα.

Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ Ενημέρωση & Επικοινωνία (2010-2013) "Ψάρια, Αλιεία & Ευρωπαϊκή Πολιτική στη λεκάνη των Πρεσπών", που υλοποιεί η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, με στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα που αφορούν στη σπάνια ιχθυοπανίδα των Πρεσπών και την αλιεία.

"Πρωταγωνιστές" στο ντοκιμαντέρ, εκτός από τον κ. Τουτουντζή, είναι τα 23 μοναδικά είδη ψαριών της Πρέσπας αλλά και οι ψαράδες της περιοχής με τις παραδόσεις τους, τις λιμνίσιες - από πάππου προς πάππου - ιστορίες τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα, στη σύγχρονη οικονομία.

Σημειώνεται ότι, η ιχθυοπανίδα αποτελεί ένα από τα κύρια γνωρίσματα των Πρεσπών εξαιτίας της μοναδικότητας των ειδών ψαριών που ζουν στις λίμνες της. Στη Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα ζουν 23 είδη ψαριών, από τα οποία τα εννέα είναι ενδημικά, δηλαδή βρίσκονται σχεδόν μόνο εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο, γι' αυτό και προστατεύονται από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Η επιβίωση των ενδημικών ειδών ψαριών των Πρεσπών απειλείται από παράγοντες που σχετίζονται τόσο με την ευρύτερη κατάσταση του οικοσυστήματος όσο και με την εφαρμογή μη-ορθών αλιευτικών πρακτικών. Η ρύπανση και η μόλυνση των νερών, η υποβάθμιση των τόπων αναπαραγωγής, η εισαγωγή ξενικών ειδών μέσω των εμπλουτισμών και η λαθραλιεία αποτελούν μερικές από τις πιο σημαντικές απειλές για την επιβίωση των ενδημικών ειδών ψαριών.

Η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ θα γίνει το Σάββατο 16 Μαρτίου 2013, στις 13:00, στην αίθουσα Ολύμπιον, ενώ για δεύτερη φορά θα προβληθεί την Κυριακή 17 Μαρτίου, στις 15:15, στην αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα