Ζητά τον άμεσο τερματισμό των μαχών στην Υεμένη

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ζήτησε σήμερα να σταματήσουν αμέσως οι μάχες στην Υεμένη, όπου σιίτες αντάρτες Χούτι κατέλαβαν το συγκρότημα του προεδρικού μεγάρου στη Σανάα.

Ο Μπαν δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος» για την κρίση στη χώρα, την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίαζε κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την προφανή αυτή απόπειρα πραξικοπήματος που έχει στόχο την ανατροπή του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Ο

πρεσβευτής της Υεμένης στον ΟΗΕ Τζαμάλ Μπενομάρ αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στην χώρα μέσω βιντεοσύνδεσης από το Κατάρ. Το αίτημα για τη σύγκληση του συμβουλίου κατέθεσε η Βρετανία, μετά τις χθεσινές συγκρούσεις.

Οι 15 χώρες του Συμβουλίου αναμένεται να συζητήσουν αν θα εκδώσουν ή όχι μια ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση καταδικάζοντας την απόπειρα πραξικοπήματος.

Νωρίτερα ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι «οι πολιτοφύλακες Χούτι εισέβαλαν στο συγκρότημα και κατέσχεσαν τα όπλα που βρίσκονταν στις αποθήκες».

Ένα στέλεχος των Χούτι, ο Άλι αλ Μπουκάιτι, επιβεβαίωσε επίσης στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ότι το κίνημα Άνσαρ αλ Αλλάχ «ελέγχει το προεδρικό μέγαρο».

Παράλληλα βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν κοντά στην κατοικία του Χάντι, στο δυτικό τμήμα της Σανάα, μεταξύ στρατιωτών και σιιτών ανταρτών. Τουλάχιστον δύο στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Στο μεταξύ ένας από τους αρχηγούς των Χούτι επεσήμανε ότι οι αντάρτες δεν εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο για να το καταλάβουν, αλλά για να το προστατεύσουν από το προσωπικό ασφαλείας που προσπάθησε να κλέψει όπλα.

«Αυτό που έκαναν οι λαϊκές επιτροπές ήταν να σταματήσουν το λαθρεμπόριο όπλων. Δεν έχουν καταλάβει το προεδρικό μέγαρο, το προστατεύουν από τις κλοπές», δήλωσε ο Άλι αλ Κούχουμ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Άνσαρ αλ Αλλάχ.

Την ίδια ώρα στο κέντρο της πρωτεύουσας της Υεμένης οι Χούτι έχουν περικυκλώσει την οικία του πρωθυπουργού της χώρας Χάλεντ Μπάχαχ με ένοπλους άνδρες να έχουν κλείσει τις κύριες εισόδους.

Οι αντάρτες της Άνσαρ αλ Αλλάχ «επιθυμούν να ανατρέψουν το καθεστώς», ανέφερε η υπουργός Ενημέρωσης Νάντια Σάκαφ στον λογαριασμό της στο Twitter. «Ο πρόεδρος της Υεμένης είναι στόχος μιας επίθεσης ένοπλων πολιτοφυλακών», πρόσθεσε.

Εξαιτίας των μαχών πολλές δυτικές πρεσβείες έχουν κλείσει.

Στη διάρκεια των χθεσινών συγκρούσεων κοντά στο προεδρικό μέγαρο οι σιίτες αντάρτες είχαν την άμεση υποστήριξη των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, κατήγγειλε ένας αξιωματικός της προεδρικής φρουράς.

Ο πρώην πρόεδρος εξακολουθεί να έχει μεγάλη επιρροή και τα δίκτυα που έχτισε στον στρατό και μεταξύ των φυλών στη διάρκεια των 33 ετών που ήταν στην εξουσία παραμένουν ισχυρά.

Σύμφωνα με έναν κάτοικο της Σανάα, στοιχεία των ειδικών δυνάμεων πέρασαν στον έλεγχο των Χούτι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα