Ζιμπάμπουε: Επανεκλογή Μουγκάμπε

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος επανεξελέγη στην ηγεσία του κόμματος Zanu-PF και βρίσκεται στην εξουσία από 1980, ενθρόνισε τη σύζυγό του Γκρέις, 49 ετών, στην προεδρία της ισχυρής ένωσης γυναικών του κόμματος, κατά τη σημερινή τελευταία ημέρα των εργασιών ενός κρίσιμου συνεδρίου για τη διαδοχή του 90χρονου αφρικανού ηγέτη.

"Είμαι ευτυχής που αντιλαμβάνομαι και επισημοποιώ την επιθυμία σας αναγορεύοντάς την γραμματέα γυναικείων υποθέσεων του Zanu-PF", δήλωσε στους συνέδρους ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Με την κίνηση αυτή, η 49χρονη Γκρέις κάνει την είσοδό

της στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, του οποίου μέχρι στιγμής ήταν απλό μέλος χωρίς αξίωμα και ευθύνες.

Η έκβαση του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος ήταν απολύτως βέβαιη, αφού ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία. Δοθείσης ευκαιρίας δήλωσε δε ότι θα είναι υποψήφιος και στις επόμενες προεδρικές εκλογές, το 2018.

"Θέλω να σάς εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη, ακόμη μία φορά, που με επιλέξατε ως ηγέτη σας", είπε ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Η Γκρέις Μουγκάμπε, σχετικά νέα στην πολιτική αρένα, ορίσθηκε, κατά γενική έκπληξη, τον Αύγουστο, υποψήφια επικεφαλής της ισχυρής ένωσης γυναικών του κόμματος.

Η ίδια δεν έχει αφήσει αμφιβολίες για την επιθυμία της να διαδεχθεί κάποτε τον σύζυγό της στην ηγεσία της χώρας και έκανε καμπάνια κατά της αντιπάλου της αντιπροέδρου της ένωσης Τζόις Μουζούρου, 59 ετών, η οποία κατηγορήθηκε για ίντριγκες, διαφθορά και εξύφανση συνωμοσίας για να πάρει τη θέση της Γκρέις.

Η Τζόις Μουζούρου έπεσε σε δυσμένεια , δεν συμμετέσχε στις εργασίες του συνεδρίου, έχασε τη θέση της στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος και αποκηρύχθηκε δημόσια από τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε ενώπιον των συνέδρων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα