Ύψιστο χρέος απέναντι στον πολίτη και στο Σύνταγμα

Ως ύψιστο χρέος απέναντι στον πολίτη και στο Σύνταγμα αποδέχθηκε την εκλογή του από τη Βουλή ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από την πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ζωή Κωνσταντοπούλου,

η οποία τον επισκέφθηκε στις 22.30 στο γραφείο του. Το χρέος αυτό συμπυκνώνεται στον όρκο του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ο κ. Παυλόπουλος και έχει τέσσερεις άξονες: Την απαρέγκλιτη τήρηση του Συντάγματος χωρίς καμία έκπτωση, την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, την προστασία των αδυνάτων και του δημοσίου συμφέροντος.

«Υπεράσπιση για να βγούμε από τον εφιάλτη της κρίσης που ζούμε. Δίνουμε τον αγώνα μαζί με τους ευρωπαϊκούς λαούς, όχι μόνο για μας αλλά για την ίδια την Ευρώπη» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

Η κα Κωνσταντοπούλου από την πλευρά της εξέφρασε την ελπίδα ο κ. Παυλόπουλος να δώσει ένα νέο νόημα στον θεσμό του Προέδρου, ενώ εξήρε τους χειρισμούς του νέου προέδρου της Δημοκρατίας στα γεγονότα του 2008, μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.

Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Παυλόπουλος δεν θα διστάσει να πει όχι -στο εσωτερικό και στο εξωτερικό- και δεν θα διστάσει να ενεργοποιήσει μηχανισμούς όπως δημοψηφίσματα.

Νωρίτερα, η ολομέλεια του Κοινοβουλίου εξέλεξε τον κ. Παυλοπουλο με 233 ψήφους, έβδομο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο κ Παυλόπουλος στηρίχθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των ΑΝΕΛ.
Ο Νίκος Αλιβιζάτος έλαβε 30 ψήφους από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. «Παρών» δήλωσαν οι 32 βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν 5 βουλευτές. Ως απουσίες με πολιτικό νόημα θεωρούνται εκείνες της Ιωάννας Γαιτάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ και του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΝΔ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν θα προσέλθει, επειδή δεν θέλει να καταψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Παυλόπουλος θα ορκιστεί αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του νυν Προέδρου Κάρολου Παπούλια.

Keywords
Τυχαία Θέματα