Υπόσχεση να εκδώσει τον αλ Μαχμούντι

Ο τυνήσιος πρόεδρος Μονσέφ Μαρζούκι υποσχέθηκε σήμερα να παραδώσει τον πρώην πρωθυπουργό της Λιβύης Αλ Μπαγντάντι αλ Μαχμούντι στις νέες αρχές της χώρας του, εάν αυτές του εγγυηθούν μία «δίκαια δίκη».

Στην πρωθυπουργία της Λιβύης έως τις στερνές ημέρες του καθεστώτος Καντάφι, ο Μαχμούντι, ο οποίος κρατείται στην Τυνησία,

αποτελεί στόχο δύο αιτημάτων απέλασης που έχει εκδώσει η Τρίπολη και στα οποία έχει εκφρασθεί θετικά η τυνησιακή δικαιοσύνη στις 8 και 25 Νοεμβρίου.

Ο μεταβατικός πρώην πρόεδρος της Τυνησίας Φουάντ Μεμπαζάα δεν είχε υπογράψει το διάταγμα απέλασης του Μαχμούντι, αφήνοντας τη σχετική δικαιοδοσία στον διάδοχό του Μαρζούκι.

«Όταν θα υπάρξουν οι εγγυήσεις για μία δίκαιη δίκη, ναι, είναι δικαίωμά σας να τον δικάσετε», τόνισε ο πρόεδρος στη διάρκεια της συνάντησής του με εκπροσώπους της κοινότητας πολιτών της Λιβύης.

«Όπως είναι δικαίωμά μας να ζητούμε την έκδοση του (πρώην προέδρου της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπεντίν) Μπεν Άλι προκειμένου να τον δικάσουμε στην Τυνησία για τα εγκλήματα που διέπραξε, κι εσείς επίσης έχετε δικαίωμα να μας ζητάτε την έκδοση του Μαχμούντι», απάντησε σε σχετική ερώτησή τους.

Ο 70χρονος αλ Μαχμούντι είχε συλληφθεί στις 21 Δεκεμβρίου κοντά στα σύνορα με την Αλγερία κι έκτοτε κρατείται στις φυλακές της Μορνάγκια, κοντά στην Τύνιδα.

Σύμφωνα με την υπεράσπισή του, η έκδοση του Μαχμούντι δεν είναι δυνατή όσο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεν έχει αποφανθεί περί του αιτήματός του για παροχή καθεστώτος πολιτικού πρόσφυγα.

Keywords
Τυχαία Θέματα