Υπόσχεση Γιανουκόβιτς

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτςδήλωσε σήμερα, υποδεχόμενος στο Κίεβο την βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, ότι επιθυμεί να προχωρήσει "το ταχύτερο δυνατόν" ησυνταγματική μεταρρύθμιση στη χώρα του.

Σύμφωναμε την ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία, η μεταρρύθμιση αυτή θα πρέπειπάντως να γίνει "με σεβασμό σε όλες τις διαδικασίες", είπε ο Γιανουκόβιτς σημειώνοντας ότι "ο διάλογος και ο συμβιβασμός" με την αντιπολίτευση είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για να τερματιστεί η πολιτικήκρίση στην Ουκρανία.

Ο

πρόεδρος ανακοίνωσε εξάλλου ότι "θα ληφθούν σύντομα μέτρα" για να επιταχυνθεί η αποφυλάκιση των διαδηλωτών οι οποίοι συνελήφθησαν στις πρόσφατες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

ΟΓιανουκόβιτς αναμένεται να συναντηθεί αύριο στο Σότσι με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει προειδοποιήσει ότι η χορήγηση της οικονομικής βοήθειας που χρειάζεται η Ουκρανία θα εξαρτηθεί από τη στάση του Κιέβου απέναντι στη Μόσχα.

Νωρίτερασήμερα, χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν και πάλι πορεία στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, ζητώντας από τις αρχές να προχωρήσουν τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, πέρασαν ειρηνικά μπροστά από το κοινοβούλιο και άλλα κρατικά κτίρια στα οποία είχαν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Η αντιπολίτευση ανέφερε ότι στην κινητοποίηση συμμετείχαν 20.000 άνθρωποι, ωστόσο τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για 3.000 διαδηλωτές.

Εντόςτου κοινοβουλίου, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αρσένι Γιάτσενιουκ είπε ότι η τροποποίηση του συντάγματος είναι αναγκαία για να τερματιστούν οι "δικτατορικές εξουσίες" που απολαμβάνει σήμερα ο Γιανουκόβιτς. Ανακοίνωσε επίσης ότι το κόμμα "Πατρίδα" του οποίου ηγείται, θα καταθέσει ένα νομοσχέδιο για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην επόμενη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, την ερχόμενη Τρίτη.

Τόσοο Γιάτσενιουκ όσο και ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο έχουν αρνηθεί τηνπρόταση του Γιανουκόβιτς να αναλάβουν θέσεις στην κυβέρνηση (στον πρώτοπροτάθηκε η πρωθυπουργία και στον δεύτερο η θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης) μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα