Ύποπτες συναλλαγές Συρίας- Β. Κορέας

Ένα φορτίο με κυλίνδρους γραφίτη που χρησιμοποιούνται σε πυραυλικό πρόγραμμα και φέρεται ότι προήλθαν από τη Βόρεια Κορέα εντοπίστηκε τον Μάιο σε κινεζικό πλοίο το οποίο έπλεε προς τη Συρία, γεγονός που συνιστά παραβίαση των κυρώσεων του ΟΗΕ, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη διπλωμάτες και αναφέρουν σήμερα πολλά ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι κατέσχεσαν το φορτίο με τους 445 κυλίνδρους γραφίτη, που είχαν δηλωθεί ως σωλήνες μολύβδου, από το κινεζικό πλοίο "Σιν

Γιάν Τάι", δήλωσαν χθες στο Ρόιτερς διπλωμάτες οι οποίοι διατήρησαν την ανωνυμία τους.

Οι νοτιοκορεατικές αρχές σταμάτησαν το πλοίο στο λιμάνι του Μπουσάν της Νότιας Κορέας, είπαν οι ίδιες πηγές και πρόσθεσαν ότι οι κύλινδροι προορίζονταν για την συριακή εταιρεία "Electric Parts".

Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι ενημέρωσαν την επιτροπή κυρώσεων για τη Βόρεια Κορέα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσχεση του φορτίου στις 24 Οκτωβρίου, είπαν οι διπλωμάτες και πρόσθεσαν ότι η Κίνα προσφέρθηκε να βοηθήσει στην έρευνα σχετικά με τις συνθήκες που αφορούν το περιστατικό αυτό.

Τη μεταφορά του φορτίου με προορισμό τη Συρία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είχε οργανώσει βορειοκορεατική εμπορική εταιρεία .

Διπλωμάτης δήλωσε ότι η συριακή εταιρεία που θα παραλάμβανε τους κυλίνδρους ενδέχεται να είναι θυγατρική της βορειοκορεατικής εμπορικής εταιρείας.

Η Βόρεια Κορέα απαγορεύεται να εισάγει ή να εξάγει πυρηνική και πυραυλική τεχνολογία με βάση τις κυρώσεις που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Πιονγκγιάνγκ εξαιτίας των πυρηνικών δοκιμών της το 2006 και το 2009.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Συρίας, αλλά ο ΟΗΕ δεν έχει επιβάλει εμπάργκο όπλων κατά της κυβέρνησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα