Υπό νέον διωγμό ο υποστηρικτής των Ινδιάνων

Ο 84χρονος Ισπανός επίσκοπος Πέδρο Κασαλδαλίγα, που από το 1968 έχει εγκατασταθεί στην βραζιλιάνικη Αμαζονία, δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του για την στήριξη και την υπεράσπιση των Ινδιάνων Σαβάντες, ανακοίνωσεχθες η Επιτροπή Κληρικών της Γης (CPT), που συνδέεται με την Καθολική Εκκλησία.

Ο Κασαλδαλίγα αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τον τόπο κατοικίας του στο Σάου Φέλιξ ντο Αραγκουάια, στην Πολιτεία Μάτου Γκρόσουστην Αμαζονία, και κατέφυγε σε τοποθεσία πάνω από 1.000 χλμ. για λόγουςασφαλείας κατόπιν συμβουλής της

αστυνομίας, προστίθεται στην ανακοίνωσητης CPT.

Ο επίσκοπος, που πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον, αποτελεί έναν από τους επιφανέστερους εκπροσώπους της Θεολογίας για την Λατινοαμερικανική Απελευθέρωση και διώχθηκε για το έργο του από τη βραζιλιάνικη δικτατορία (1964-85).

Για λόγους ασφαλείας, η τοποθεσία της μετεγκατάστασης του επισκόπου δεν αποκαλύπτεται. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, οι απειλές κατά της ζωής του Κασαλδαλίγα, που για πάνω από 40 χρόνια έχει αφιερώσει τη ζωή και το έργο του στην υπεράσπιση των φτωχών και των Ινδιάνων Σαβάντες, είχαν πολλαπλασιασθεί. Οι απειλές αυτές προέρχονται από εποίκους, οι οποίοι κατέχουν παράνομα τα εδάφη των Σαβάντες για πάνω από μία 20ετία.

Πρόσφαταη βραζιλιάνικη δικαιοσύνη αποφάνθηκε πως οι επήλυδες οφείλουν να εγκαταλείψουν τα εδάφη των ιθαγενών και να επιστραφούν οι κατασχεμένες γαίες στους νόμιμους κατόχους τους, με αποτέλεσμα η σχετική διένεξη να λάβει οξύτερη μορφή.

Η πληροφορία για τον κίνδυνο που διατρέχει ο επίσκοπος προέρχεται από τον Καταλανό δημοσιογράφο και βιογράφο του Κασαλδαλίγα Φρανσέσκ Εσκριβάνο, ο οποίος προετοιμάζει επίσης και μία τηλεοπτική ταινία για τη ζωή του κληρικού, εξηγεί η CPT, η οποία καλεί συνάμα «τη διεθνή κοινότητα να περιφρουρήσει την ασφάλεια του Κασαλδαλίγα και τα δικαιώματα των Ινδιάνων».

Πολλές θρησκευτικές και κοσμικές οργανώσεις έχουν αποστείλει ήδη από χθες μηνύματα υποστήριξης στον Κασαλδαλίγα.

Το1998, η κυβέρνηση της Βραζιλίας είχε αποφασίσει να θεσπίσει όρια στα εδάφη των Σαβάντες, όμως σήμερα η δικαιοσύνη δικαίωσε τελεσίδικα το δικαίωμα των ιθαγενών Ινδιάνων στην πατρογονική τους γη, επί μίας επιφάνειας 165.000 εκταρίων, στο Μαραϊβατσέντε.

Ο Καταλανός επίσκοπος, ο οποίος ουδέποτε επέστρεψε ξανά στην πατρίδα του, όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στους γαιοκτήμονες, στο δικτατορικό καθεστώς, ακόμη-ακόμη εναντιώθηκε και στο Βατικανό, λαμβάνοντας το μέρος των ακτημόνων χωρικών και των αμερινδιάνων ιθαγενών.

Έζησε ολάκερη τη ζωή του με την απειλή του θανάτου, αντιμετωπίζοντας πληρωμένους δολοφόνους και υπήρξε ο ιδρυτής της Επιτροπής Κληρικών της Γης (CRT) καιτου Ιεραποστολικού Συμβουλίου Ιθαγενών (Cimi), δύο οργανισμών που έχουνδιαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στον αγώνα για την αγροτική μεταρρύθμιση.

Το 1998 ο Κασαλδίγα είχε κληθεί στη Ρώμη, όπου υπέστη ανάκριση από τον τότε συνοδικό επίτροπο για το Δόγμα της Πίστεως καρδινάλιο Γιόζεφ Ράτσινγκερ, που σήμερα έχει στεφθεί Πάπας υπό την ο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υπό, Ινδιάνων,ypo, indianon