«Υπό διεκδίκηση» ο ΧΥΤΑ της Φυλής

Ένας ακήρυχτος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό γύρω από τον οργανωμένο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της Φυλής, με πρωταγωνιστές Ρομά και ομάδες των οικονομικών μεταναστών (Πακιστανών κ.α). Κάθε μία πλευρά διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο στους 6.000 τόνους σκουπιδιών, που καθημερινά καταλήγουν εκεί για ταφή.

    Στη μέση της διαμάχης συχνά βρίσκονται, τόσο οι εργαζόμενοι στον ΧΥΤΑ, όσο κι οι οδηγοί των απορριμματοφόρων, που όπως δηλώνουν οι ίδιοι, υποχρεώνονται πολλές
φορές με την απειλή όπλων να κινούνται στο χώρο, καθ' υπόδειξιν των επιτήδειων.

    Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην πρόεδρος εργαζομένων στον ΧΥΤΑ, Γιώργος Χαρδάς, οι Ρομά με τα παιδιά τους βρίσκονται στον χώρο, προκειμένου να «αλιεύσουν» κυρίως χαλκό, αλλά και προϊόντα που έχουν αποσυρθεί από τα ράφια των καταστημάτων, τα οποία γίνονται αντικείμενο εμπορίας. Αντίθετα, οι οικονομικοί μετανάστες αναζητούν στα σκουπίδια οτιδήποτε μπορεί να ξαναπουληθεί.

    «Τα απορρίμματα είναι και η μόνιμη πηγή, που τροφοδοτεί ακόμη και το καθημερινό τους τραπέζι», τονίζει ο κ. Χαρδάς και προσθέτει: «Ενημερωμένες καλά και οι δύο ομάδες γνωρίζουν ποιο φορτίο φέρνει τα προϊόντα, που κρίνονται ακατάλληλα για τα ράφια των super market, και περιμένουν να δουν, αν δεν υποδείξουν κιόλας, τον χώρο, όπου θα τα αφήσει το απορριμματοφόρο ή το ειδικό αυτοκίνητο. Αμέσως μετά, ξεκινά η διεκδίκηση».

    Στο παρελθόν, οι εργαζόμενοι είχαν πραγματοποιήσει πολλές απεργίες, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στον ΧΥΤΑ. Όχι μόνον επειδή οι ομάδες αυτές δρουν επιθετικά, μάλιστα ενίοτε θρηνούμε και θύματα, αλλά κι επειδή πολλές φορές απειλούν με όπλα τους εργαζόμενους και τους υποδεικνύουν πού να εργαστούν, προκειμένου εκείνοι ανενόχλητοι να επιδοθούν στην ιδιότυπη κλοπή. Η αστυνομία πολλές φορές φτάνει στον ΧΥΤΑ, πραγματοποιεί περιπολίες, αλλά το μέτρο ουδέποτε κρίθηκε επαρκές, αφού δυνάμεις ασφαλείας δεν μπορούν να βρίσκονται στο σημείο για πάντα. Η πρόταση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων, υπεύθυνου φορέα για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, για την κατασκευή ενός υψηλού φράκτη περιμετρικά του ΧΥΤΑ δεν κρίθηκε ικανοποιητική, αφού και πάλι οι «ενδιαφερόμενοι» θα έβρισκαν τρόπο να τον υπερβούν.

    Η πρόταση αυτή προέβλεπε την κατασκευή ενός τοιχίου ύψους 2 μέτρων περιμετρικά, ώστε να εμποδίζεται η διέλευση και η μεταφορά των υλικών. Επιπλέον προέβλεπε την ανάθεση της φύλαξης του χώρου σε ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, την αποκατάσταση της περίφραξης και την απομάκρυνση των αντικειμένων, που χρησιμοποιούνται για αναρρίχηση στο τοιχίο ή για τη μεταφορά σάκων.

    Όπως λέει ο κ. Χαρδάς, και ο δήμος προσπάθησε να δώσει λύση στο θέμα στο παρελθόν, απομακρύνοντας τους καταυλισμούς των Ρομά από τον ΧΥΤΑ. «Όμως, και αν ακόμη έφευγαν, ταχύτατα, επέστρεφαν αφού τα σκουπίδια γι αυτούς είναι πηγή πλουτισμού», τονίζει.
Keywords
Τυχαία Θέματα