Υεμένη: Έκρηξη αγωγού φυσικού αερίου

Αγωγός φυσικού αερίου της εταιρίας Yemen LNG, μερίδιο του οποίου κατέχει η γαλλική εταιρία Total, υπέστη ζημίες τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα από ενόπλους της Αλ Κάιντα στην επαρχία Σάμπουα της ανατολικής Υεμένης, ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος.

Ισλαμιστές ανατίναξαν τον αγωγό για τρίτη φορά τους τελευταίους μήνες και μετά προκλήθηκε πυρκαγιά στο ύψος της τοποθεσίας Μάιφαα, 40 χλμ.

από τον τερματικό σταθμό της Εταιρίας Yγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Υεμένης (Yemen LNG) στην περιοχή Μπαλχάφ στον Κόλπο του Αντεν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εντείνει την εκστρατεία της για την αντιμετώπιση των ανταρτών που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα στο νότο.

"Είναι η απάντηση της Αλ Κάιντα στις επιδρομές που πραγματοποιούνται εναντίον της", δήλωσε τοπικός αξιωματούχος τη στιγμή που το εξτρεμιστικό δίκτυο πλήττεται από επιθέσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αντιμετωπίζει μεγάλη επιχείρηση του στρατού της Υεμένης ο οποίος θέλει να ανακτήσει τον έλεγχο της πόλης Τζιντζιμπάρ και της παρακείμενης τοποθεσίας Τζαάρ στη νότια Υεμένη.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, της δολιοφθοράς είχαν προηγηθεί ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε φρουρούς των εγκαταστάσεων της Yemen LNG και ενόπλων της Αλ Κάιντα.

Δεν κατέστη δυνατόν να γίνει γνωστό μέχρι στιγμής αν η δολιοφθορά αυτή προκάλεσε διακοπή του εφοδιασμού με φυσικό αέριο του τερματικού σταθμού στη Μπαλχάφ.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 03.00 η ώρα σε ερημική περιοχή της επαρχίας Σάμπουα, είπε ένας εργαζόμενος της εταιρίας Yemen LNG προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν εβδομάδες ώστε ο αγωγός να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία.

"Υποπτευθήκαμε αμέσως την Αλ Κάιντα γιατί αυτή είχε αναλάβει την ευθύνη για δύο προηγούμενες επιθέσεις στον ίδιο αγωγό", τόνισε.

Οι κάτοικοι είδαν τις φλόγες από αρκετά χιλιόμετρα μακριά.

Ο σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για θέματα τρομοκρατίας ταξίδεψε την Κυριακή στην Υεμένη, μετά και την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι ματαίωσε σχέδιο της υεμενίτικης πτέρυγας της Αλ Κάιντα Υεμένη για ανατίναξη αεροσκάφους.

Ο ίδιος αγωγός φυσικού αερίου είχε υποστεί δολιοφθορές στις 26 Απριλίου.

Μια ανάλογη επίθεση κατά του εν λόγω αγωγού στις 30 Μαρτίου ανάγκασε την Yemen LNG να διακόψει επί τρεις εβδομάδες τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις εγκαταστάσεις της Μπαλχάφ.

Το πρόγραμμα της Yemen LNG ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνδυάζει ικανότητα παραγωγής 6,7 εκατομμυρίων τόνων ετησίως, για την προμήθεια κυρίως της αγοράς της Ασίας και μετά της Ευρώπης, της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής.

Ο τερματικός σταθμός εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου άρχισε να λειτουργεί το 2009. Τη διαχείρισή του έχει ο γαλλικός πετρελαϊκός όμιλος Total μαζί με τρεις νοτιοκορεατικές εταιρίες που έχουν μετοχές.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα