Ξεναγήσεις σε άτομα με προβλήματα όρασης

Τα μοναδικά ευρήματα από το «Ναυάγιο των Αντικυθήρων» θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν, άτομα τυφλά ή με μειωμένη όραση, στο πλαίσιο σειράς πέντε ξεναγήσεων που διοργανώνει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η δράση αυτή που εντάσσεται στην πρωτοβουλία «Οκτώβριος- Μήνας Ευαισθητοποίησης για τυφλά ή με μειωμένη όραση άτομα» επαναλαμβάνεται με επιτυχία για έβδομη συνεχή χρονιά, καθώς αμείωτο μένει το ενδιαφέρον των συγκεκριμένων ομάδων να παρακολουθήσουν τις περιοδικές εκθέσεις που παρουσιάζει κάθε χρόνο το Μουσείο.

Η
ξενάγηση είναι προσαρμοσμένη έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να «βλέπουν» με τα χέρια τους και με τα αυτιά τους, όπως επισημαίνει η αναπληρώτρια διευθύντρια του Μουσείου κα. Αλεξάδρα Χριστοπούλου.

Ψηλαφώντας  οξυπύθμενους  αμφορείς, αγάλματα χάλκινα και μαρμάρινα αλλά και ένα μεγενθυμένο αντίγραφο του σημαντικότατου «Μηχανισμού των Αντικυθήρων», οι επισκέπτες μαθαίνουν για ένα από τα σπουδαιότερα ναυάγια στον κόσμο, του οποίου το φορτίο προσέφερε πληροφορίες μοναδικές για τη γνώση της αρχαιότητας.

Όπως τονίζει η αρχαιολόγος και υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων κα. Νικολέτα Ξυδέα, «τα εκθέματα της συγκεκριμένης έκθεσης εκτός από την αρχαιολογική και καλλιτεχνική τους αξία,  είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, επειδή το διαβρωμένο από το αλάτι υλικό τους, γίνεται αντιληπτό με την αφή, αποτελώντας μοναδική ευκαιρία να νιώσει κανείς τα μοναδικά χαρακτηριστικά των ευρημάτων της Ενάλιας Αρχαιολογίας».

Επισκέπτες και ξεναγοί χαίρονται αυτού του είδους τις ξεναγήσεις τόσο πολύ που το μουσείο προτίθεται να προγραμματίσει και νέες ημερομηνίες ξεναγήσεων αν εκδηλωθεί περαιτέρω ενδιαφέρον. «Κάθε φορά που τελειώνει μια ξενάγηση "ανακαλύπτω" και εγώ εκ νέου τα εκθέματα», συμπληρώνει η κα. Ξυδέα.  «Τα ανακαλύπτω με την αφή μου και διδάσκομαι και εγώ από αυτήν την διαδικασία».

Οι επόμενες ξεναγήσεις έχουν προγραμματιστεί  στις 15, 22 και 29 Οκτωβρίου.

Πληροφορίες στο τηλ. 210 8217717 και στον ιστότοπο [email protected].
Keywords
Τυχαία Θέματα