Στο επίκεντρο οι συντάξεις

Επανέναρξη σήμερα των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group. Να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες όσο πιο γρήγορα γίνεται, χωρίς η κυβέρνηση να κάνει υποχωρήσεις στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, είναι η κατεύθυνση από την Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης προς την ελληνική αντιπροσωπεία. Στις σημερινές διαβουλεύσεις θα συζητηθεί το θέμα των κύριων και επικουρικών συντάξεων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη, που μίλησε στο Mega.

Πρωτοβουλίες από αμερικανικής πλευράς θα αναληφθούν για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση, διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ. Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες την Παρασκευή, συμφωνήθηκε η παρέμβαση των ΗΠΑ προς το ΔΝΤ, προκειμένου αυτό να κάμψει τις αντιστάσεις του ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία. Ο κ Λιού προτίθεται να ανοίξει το θέμα της Ελλάδας κατά την επικείμενη Σύνοδο του G7 στη Δρέσδη.

«Θα καταβάλλουμε τη δόση στο ΔΝΤ μόνο αν υπάρξει συμφωνία», διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο CNN Europe, δηλώνοντας πάντως αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί.

«Αν είναι να μιλήσουν οι πολίτες καλύτερο είναι να μιλήσουν για τα πάντα, δηλαδή με εκλογές» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης.

«Μια κακή συμφωνία είναι καλύτερη από την καθόλου συμφωνία» επισήμανε στον ΑΝΤ1 ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμώντας πως «η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάει σε τρίτο μνημόνιο».

Στον διεθνή Τύπο, ως μια στροφή στον πραγματισμό, βλέπουν οι Financial Times την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, όμως, η μάχη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στον πρωθυπουργό και την Αριστερή Πλατφόρμα φουντώνει, σημειώνει η εφημερίδα. «Τα ελληνικά νοσοκομεία δεν έχουν ούτε παυσίπονα. Κρίση και λιτότητα έχουν σκοτώσει το σύστημα Υγείας», γράφει η Russia Today. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει ήδη πτωχεύσει», αναφέρεται σε οδοιπορικό των New York Times.

Σχεδόν οι μισοί πολίτες ανησυχούν για την οικονομική τους κατάσταση, αλλά ζητούν από την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Public Issue», για λογαριασμό της εφημερίδας «Αυγή», το 46% φοβάται ότι η οικονομική κατάσταση θα χειροτερεύσει, ωστόσο το 59% λέει «όχι» σε υποχώρηση της κυβέρνησης στις πιέσεις των δανειστών, με το 37% να έχει αντίθετη άποψη.

Τέλος, πρόβλημα, εν τω μεταξύ, με την τοποθέτηση της Έλενας Παναρίτη, στη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ φαίνεται πως δημιουργεί το Μέγαρο Μαξίμου. Η κα Παναρίτη είναι η επιλογή του Γιάνη Βαρουφάκη, ωστόσο κατά πληροφορίες το Μαξίμου δεν συμφωνεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα