Βρέθηκε συμβιβαστική λύση

Ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι, συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους αναφορικά με τις συνεχείς διαπραγματεύσεις του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πριν λίγο δήλωσε ότι βρέθηκε λύση για την αναδιάρθρωση της ιταλικής οικονομίας και την αντιμετώπιση του χρέους.

Μέχρι αργά το βράδυ θα συνεχισθούν οι συνεδριάσεις και επαφές του ιταλού πρωθυπουργού με τους στενότερους συνεργάτες του και, κυρίως,

με τους ιθύνοντες της Λέγκας του Βορρά, προς επίτευξη συμφωνίας για την μεταρρύθμιση των συντάξεων.

"Βρήκαμε ένα δρόμο, τώρα όμως πρέπει να δούμε τι θα πει η Ευρωπαϊκή Ένωση" είπε ο Μπόσι. Σύμφωνα με τους Ιταλούς αναλυτές, πρόκειται πιθανώς για ένα είδος συμβιβασμού που δεν θίγει όμως το σύνολο της μεταρρύθμισης των συντάξεων. "Είμαστε ακόμη απαισιόδοξοι, διότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να κινδυνεύει σε ότι αφορά τις συντάξεις", πρόσθεσε ο Μπόσι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι την αναχώρηση του Μπερλουσκόνι για τις Βρυξέλλες.

Τα βραδινά τηλεοπτικά δελτία στην Ιταλία υπογραμμίζουν πάντως ότι είναι πλέον σαφές πως ο "Καβαλιέρε" δεν πρόκειται να μεταβεί αύριο στην ευρωπαϊκή σύνοδο με ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό διάταγμα για την ανάπτυξη αλλά με μία επιστολή που θα περιέχει τα μέτρα τα οποία έχουν ήδη ληφθεί, τα σημεία στα οποία υπάρχει κυβερνητική συναίνεση και τις μελλοντικές προθέσεις του.

Νωρίτερα σήμερα, ο γραμματέας του μπερλουσκονικού κόμματος "Λαός της Ελευθερίας" Αντζελίνο Αλφάνο, δήλωσε σχετικά: "υπάρχει κοινή θέση της Λέγκας και του Λαού της Ελευθερίας, σε ότι αφορά μια ακριβή απάντηση στην Ευρώπη, που θα αναφέρεται στα όσα κάναμε και όσα εννοούμε να πράξουμε".

Την αισιοδοξία του, ότι, τελικώς, θα προκύψει μια ενιαία, κυβερνητική γραμμή, εξέφρασε και ο ιταλός υπουργός άμυνας, Ινιάτσιο Λα Ρούσσα. Όπως υπογραμμίζουν, όμως, πολλοί ιταλοί δημοσιογράφοι, αυτό που δεν έχει αποσαφηνισθεί, είναι αν η επιστολή που πρόκειται να στείλει ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα παρουσιάζει μόνον συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις που χαίρουν της συναίνεσης όλων των κυβερνητικών εταίρων, ή και μια σειρά προθέσεων και σχεδίων που πρόκειται να βρουν εφαρμογή στο μέλλον.

Αν ισχύσει η τελευταία περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και η γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, θα μπορούσαν να κρίνουν "ανεπαρκείς", τις παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης της Ρώμης.

Το κύριο "μπρα ντε φερ", στην ιταλική πρωτεύουσα, συνεχίζει να αφορά την αναμόρφωση των συντάξεων. Ο ιταλός πρωθυπουργός, επιθυμεί να καταφέρει να αγγίξει το λεγόμενο "επίπεδο εκατό" (quota cento). Πρόκειται για τον αριθμό που θα πρέπει, θεωρητικά, να προκύψει, από το άθροισμα της ηλικίας του κάθε εργαζόμενου με τα χρόνια κρατήσεών του. Παραδείγματος χάρη, εξήντα πέντε έτη ηλικίας και τριάντα κρατήσεων, ή εξήντα και σαράντα αντίστοιχα.

Η Λέγκα του Βορρά, όμως, αντιδρά, και αφήνει να διαρρεύσει, τις ώρες αυτές, ότι "είναι διατ

Keywords
Τυχαία Θέματα