Βραδιά αφιερωμένη στον Πόλυ Κυριάκου

Βραδιά αφιερωμένη στην αγάπη και την πατρίδα, σε ποίηση και στίχους του ομογενούς Πόλυ Κυριάκου, πραγματοποιήθηκε στην πολιτιστική αίθουσα του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας, στο Μανχάταν. Συμβολιστικές επιρροές από γεγονότα που καθόρισαν το ταξίδι του στιχουργού και έντονα συναισθήματα νοσταλγίας και φυγής ήταν κυρίαρχα στο λόγο που αποτυπώθηκε με γλαφυρό τρόπο σε απαγγελίες και τραγούδια.

Η εκδήλωση έμοιαζε σαν ένα είδος λιτανείας στη διαδρομή της μεταπολεμικής γενιάς στην ημικατεχόμενη Λευκωσία, της μεταπολιτευτικής δημιουργικότητας στην Αθήνα
και του ελληνικού κόσμου στη Νέα Υόρκη, τρεις πόλεις που σημάδεψαν τις λέξεις και τις εκφράσεις του κυπριακής καταγωγής ποιητή-στιχουργού. Το τραγούδι του "Κερύνεια", σε μουσική Παντελή Θαλασσινού και ερμηνεία Γιώργου Νταλάρα, αποτελεί πλέον "σημείο αναφοράς" της "καλλιτεχνικής διαμαρτυρίας" και στο χώρο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας "ενάντια στη λήθη και το συμβιβασμό για τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο, όλα αυτά τα χρόνια", όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά σε χαιρετισμούς επισήμων.

Ο συνθέτης και τραγουδοποιός Σταύρος Σιόλας, ο οποίος παλαιότερα κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, ερμήνευσε δικά του τραγούδια σε στίχους του Πόλυ Κυριάκου και ιδιαίτερα από την τελευταία του δουλειά "Στα μισά της νύχτας", καθώς επίσης και τραγούδια άλλων συνθετών, αναδεικνύοντας τη βιωματική σχέση του στιχουργού με τον τόπο καταγωγής του, τα φοιτητικά χρόνια στην Αθήνα, τις κινητοποιήσεις των Ελλήνων στην Αμερική και με την "παντοδυναμία της αγάπης και του έρωτα".

Τραγούδια σε στίχους του κ. Κυριάκου ερμήνευσε επίσης η Γιάννα Κατσαγιώργη, γνωστή από τη δισκογραφική συνεργασία της με το Μάνο Χατζιδάκι, όπως και η 14χρονη Ιλεάνα. Στίχους και ποιήματα του Πόλυ Κυριάκου, εκτός από τον ίδιο, διάβασαν η Σύλβια Μούζουρου, η Ιωάννα Κυριάκου και η Φαίη Ταμιωλάκη, ενώ για τον δημιουργό και το έργο του μίλησε ο καθηγητής και ηθοποιός Γιάννης Σιμωνίδης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο συνθέτης Σπύρος Εξάρας και την παρουσίαση έκανε η Ιωάννα Ξανθοπούλου.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν οι γενικές πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου, Άγη Μπαλτά και Κούλα Σοφιανού αντίστοιχα, καθώς και εκπρόσωποι των διοργανωτών αυτής της πολιτιστικής εκδήλωσης "που ανέδειξε το συλλογισμό μιας φωνής της ελληνικής διασποράς, ανήσυχης και ευαίσθητης στις πλατιές διαδρομές αναζήτησης της ιστορικής μνήμης".

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Γενικού Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, της ΠΣΕΚΑ και του μη κερδοσκοπικού ομογενειακού ραδιοφωνικού οργανισμού "Κόσμος FM".
Keywords
Αναζητήσεις
πολυς κυριακου
Τυχαία Θέματα