Βουλγαρία:Αύριο το νέο υπουργικό συμβούλιο

Αύριο, Τρίτη 28 Μαΐου, στις 9 το πρωί, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι και ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ θα παρουσιάσουν στον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της χώρας.

Αργότερα αύριο ενδέχεται να διεξαχθεί και η ψηφοφορία στη Βουλή επί της πρότασης του κ. Ορεσάρσκι για τη σύνθεση του νέου
υπουργικού συμβουλίου.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν μετά τη συνάντηση που είχαν οι κ.κ. Ορεσάρσκι και Στανίσεφ με εκπροσώπους της παράταξης Βουλγαρία για τους Πολίτες της πρώην επιτρόπου στην Κομισιόν Μεγκλένα Κούνεβα και άλλα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, στα οποία και παρουσιάστηκαν οι κύριοι άξονες του μελλοντικού κυβερνητικού έργου.

Σύμφωνα με τους δύο πολιτικούς, βασικές προτεραιότητες του νέου υπουργικού συμβουλίου θα είναι η αποκατάσταση της νομιμότητας και του ρόλου της Πολιτείας, η οικονομική ανάπτυξη με μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη και τα άμεσα μέτρα ελάφρυνσης των προβλημάτων των κοινωνικά αδύναμων ομάδων στη χώρα.

«Η προσπάθεια πρέπει να είναι στραμμένη προς την αποκατάσταση του ρόλου της Βουλής αφού, σε τελικά ανάλυση, ζούμε σε κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Θα επιδιώξουμε μεγαλύτερη διαφάνεια και θα κάνουμε τακτική ενημέρωση για το κυβερνητικό έργο τόσο στη Βουλή όσο και σε ολόκληρη τη κοινωνία», δήλωσε σήμερα ο κ. Ορεσάρσκι.

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης υπό τον κ. Ορεσάρσκι περιλαμβάνει και στηρίζεται στις κύριες προτεραιότητες των προεκλογικών προγραμμάτων του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, του φιλελεύθερου Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, αλλά και του εθνικιστικού Ατάκα.

Με «χρυσή τομή» τα μέτρα αντιμετώπισης της φτώχειας, την ενθάρρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις μεταρρυθμίσεις και την εμπέδωση του δικαστικού συστήματος (σ.σ. ο υπουργός Δικαιοσύνης θα είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης) θα πορευθεί η νέα κυβέρνηση στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για αποκατάσταση της νομιμότητας, της εξυγίανσης και της εξομάλυνσης της δημόσιας ζωής.

Τα παραπάνω αναφέρονται στα σημερινά δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου για τις διαβουλεύσεις των κ.κ. Ορεσάρσκι και Στανίσεφ με τις ηγεσίες του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και του Ατάκα.Από την πλευρά του, ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Σεργκέι Στανίσεφ δήλωσε, σήμερα, ότι ο κ. Ορεσάρσκι "θα αναγκαστεί να βαδίσει σε πραγματικό ναρκοπέδιο από σκάνδαλα, παγίδες και σκελετούς στο ντουλάπι" όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Πολύ θα ήθελα, ο κ. Ορεσάρσκι να παραλάβει από τον κ. Μπορίσοφ την κληρονομιά που άφησε στο GERB η προηγούμενη (σ.σ. η δική του δηλαδή) κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Ο κ. Στανίσεφ τόνισε, ότι «η κυβέρνηση θα δώσει στο φως όλη την αλήθεια», σε απάντηση αιτήματος της κυρίας Κούνεβα για πλήρη ενημέρωση της κοινής γνώμης για την κατάσταση της χώρας και, ιδιαίτερα, των δημόσιων πόρων μετά τη διακυβέρνηση υπό τον Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο τελευταίος εξέφρασε από την πλευρά του την «εξαιρετική ικανοποίησή» του για το γεγονός ότι, όπως είπε, "η νέα κυβέρνηση θα εκτελεί το πρόγραμμα του GERB".
«Δεν πρόκειται να ανεβάσουν τους φόρους - αυτό είναι πολύ καλό και μακάρι να γίνει έτσι, όπως το λένε - ούτε θα κατασκευάσουν το Μπέλενε, για το οποίο, πρέπει να το γνωρίζετε πως έτσι και αλλιώς δεν υπάρχουν λεφτά», τόνισε ο κ. Μπορίσοφ, ο οποίος ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ξένων διπλωματικών αποστολών στη Σόφια για τις εξελίξεις.

«Το GERB θα είναι αντιπολίτευση παρόλο που είναι η μεγαλύτερη παράταξη στη νέα Βουλή" σημείωσε ο κ. Μπορίσοφ, ο οποίος, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνάντηση, αρνήθηκε να σχολιάσει αν οι ξένοι πρέσβεις εξέφρασαν ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο η νέα κυβέρνηση να στηρίζεται και σε σκληροπυρηνικούς εθνικιστές από το Ατάκα.

«Οι πρέσβεις είναι έμπειροι άνθρωποι και ξέρουν να μετράνε. Ξέρουν, ότι το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών διαθέτουν συνολικά 120 ψήφους ενώ η κυβέρνηση εκλέγεται με 121», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα