Βουλγαρία: «Σύμφωνο του Ευρώ» υπό όρους

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ενημέρωσε σήμερα Πέμπτη τη Βουλή για την πρόθεση της κυβέρνησης του να υποστηρίξει το "Σύμφωνο του Ευρώ", αλλά όχι άνευ όρων.
"Οι καιροί που η Βουλγαρία έλεγε «ναι» δίχως καμία κριτική σε όλα όσα ζητούνταν από την χώρα μας, έχουν περάσει. Εμείς θα προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο. Η Βουλγαρία θέλει να διατηρήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της. Πρόκειται, στην πρώτη θέση, για τους χαμηλούς φόρους στη χώρα μας (τα κέρδη των νομικών προσώπων και
τα εισοδήματα των πολιτών φορολογούνται με "επίπεδο φόρο", όπως αποκαλείται εδώ, από δέκα τοις εκατό [10%] - σ.σ.). Θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε την ανεξαρτησία της φορολογικής πολιτικής μας και δεν πρόκειται να δεχτούμε άμεση ή έμμεση αύξηση των φόρων".

Αυτό δήλωσε ο κ. Μπορίσοφ στην ομιλία του στο κοινοβούλιο προτού αναχωρήσει σήμερα για τις Βρυξέλλες.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της ενθάρρυνσης των ξένων αλλά και εγχώριων επενδύσεων προς όφελος της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας και της προσέγγισης των ανεπτυγμένων κρατών στην ΕΕ.

Ο κ. Μπορίσοφ εξέφρασε την πεποίθηση, ότι δια της στήριξης του "Συμφώνου του Ευρώ" η Βουλγαρία θα διατηρήσει τις ελπίδες της να ενταχτεί στη ζώνη του ευρώ ("κάποια μέρα", όπως είπε χαρακτηριστικά) ώστε να παίρνει ισότιμα μέρος στη χάραξη των οικονομικών πολιτικών στην ενωμένη Ευρώπη στο μέλλον, όπως υπογράμμισε.

"Αν δεν στηρίξουμε τώρα το Σύμφωνο, είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα υπήρχε νόημα να βάζουμε υποψηφιότητα για την ευρωζώνη στο μέλλον", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Με την στήριξη του συμφώνου η Βουλγαρία θα συνεισφέρει στη ματαίωση της απειλής να δημιουργηθεί "Ευρώπη δύο ταχυτήτων".

Αυτό πρόσθεσε επίσης ο κ. Μπορίσοφ, σύμφωνα με τον οποίο με τον τρόπο αυτό η Βουλγαρία θα εμπεδώσει επίσης τη στάση της ενεργού και δυναμικού μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας. Ενώ αναφέρθηκε λεπτομερώς στην εθνική στρατηγική οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης, την οποία έχει εκπονήσει η κυβέρνηση του.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν ευρωβουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος Ιβάιλο Κάλφιν κάλεσε πρώτος την κυβέρνηση προ ημερών να υπερψηφίσει το νέο σύμφωνο, ώστε να μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε περίπτωση οικονομικής κρίσης, υπενθυμίζει στην ηλεκτρονική έκδοση της η εφημερίδα της Σόφιας Σταντάρ. Σύμφωνα με την οποία στις πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Κάλφιν εξήγησε επίσης, ότι η φορολογική πολιτική της Βουλγαρίας δεν απειλείται με πιέσεις αλλαγής, επειδή εντάσσεται στις εθνικές αρμοδιότητες της χώρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα