Βουλγαρία: Αναβρασμός για τον προϋπολογισμό

Σε φορτισμένο κλίμα διεξάγεται η συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό στη Βουλή της Βουλγαρίας.

Τηνατμόσφαιρα πυροδότησαν οι συγκρούσεις, χθες το βράδυ, μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών, αντίθετων στην πολιτική του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι, οι οποίοι επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιόκαι να εισβάλλουν στο κοινοβούλιο.

Απότα επεισόδια τραυματίστηκαν τρεις διαδηλωτές

και ένας αστυνομικός ενώ συνελήφθησαν 23 άτομα, εναντίον των οποίων θα απαγγελθούν κατηγορίες γιατραμπουκισμό και για μη συμμόρφωση σε εντολή των αστυνομικών οργάνων.

«Ηκρατική μηχανή έστειλε τους ένστολους υπερασπιστές της, οπλισμένους με ρόπαλα, κράνη και ασπίδες εναντίον του άνθους του έθνους μας. Την ίδια στιγμή που οι εκπρόσωποι του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος(ΒΣΚ), του «Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (ΚΔΕ) και του «Ατάκα» εξασκούνταν σε ρητορεία ενάντια στη βία, στον βανδαλισμό και στη ξενοφοβία, έξω από το κοινοβούλιο η αστυνομία στάλθηκε να υπερασπίζεται την κοινωνική ειρήνη με ρόπαλα και κλοτσιές», επισήμανε η εκπρόσωπος τηςαξιωματικής αντιπολίτευσης Τσβέτα Καραγιάντσεβα.

«Εσείςσπρώξατε το βουλγαρικό λαό ως το χείλος του γκρεμού και τώρα παρακολουθείτε κυνικά την απεγνωσμένη αντίστασή του. Η απληστία σας για περισσότερη εξουσία έβγαλε τους Βούλγαρους στους δρόμους και τώρα δεν υπάρχει δύναμη που να τους «εξημερώσει». Ακόμα λιγότερο αυτό μπορεί να γίνει με ξύλο», ανέφερε.

Στη συνέχεια, η βουλευτής του ΓΕΡΜΠ κατηγόρησε την πλειοψηφία, ότι «μεταμόρφωσε την πλατεία της Βουλής σε κονίστρα μονομάχων, παρόμοια σε εκείνες στην αρχαία Ρώμη, ματώνοντας την ειρηνική διαμαρτυρία των άοπλωνΒούλγαρων φοιτητών».

Κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών να δώσει λόγο στη Βουλή «για την μαζική απόβαση και για την επιθετική συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων στην πλατεία της Βουλής». Επανέλαβε το αίτημα της αντιπολίτευσης για άμεση παραίτηση της κυβέρνησης σαν «μοναδική χρήσιμη κίνηση που μπορεί να εκτονώσει την κοινωνική ένταση».

«Κάτω τα χέρια από τη διαμαρτυρία των φοιτητών! Μη γίνεστε σφετεριστές και δικτάτορες και μη δυσφημίζετε την πατρίδα μας! Όλα τα άλλα είναι κυνισμός και προδοσία των παιδιών μας!» κατέληξε, με δραματικό τρόπο, η εκπρόσωπος του ΓΕΡΜΠ.

Για απόπειρα πραξικοπήματος δια της κατάληψης της Βουλής «ώστε ο αρχηγός Μπόικο Μπορίσοφ να ξαναπάρει την εξουσία», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΒΣΚ Σεργκέι Στανίσεφ.

Αφού κατήγγειλε τον αρχηγό και των υπαρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπόικο Μπορίσοφ και Τσβετάν Τσβετάνοφ, ότι «ως συνήθως λάμπουν δια της απουσίαςτους από τη Βουλή σε κρίσιμες πολιτικές στιγμές ενώ έχουν κάνει τους βουλευτές τους υπάκουα εργαλεία και ομήρους της αρρωστημένης φιλοδοξίας τους για εξουσία πάση θυσία», ο κ. Στανίσεφ πρόσθεσε: «Για μας, για τα κόμματα του αριστερού κοινοβουλευτικού «Συνασπισμού για της Βουλγαρία» ηεξουσία δεν είναι αυτοσκοπός. Ωστόσο, εμείς έχουμε ξεκάθαρη συνείδηση με ποιόν έχουμε να κάνουμε: με μια δύναμη, για την οποία δεν σημαίνουν τίποτε ούτε οι κανόνες της Δημοκρατίας, ούτε οι νόμοι. Που δεν διστάζει να χειραγωγεί τα νιάτα της χώρας μας και να εκμεταλλεύεται τους φοιτητέςτης Σόφιας.

Αφού ευχαρίστησε τουςαστυνομικούς «για την ανδρεία και τη στωικότητα με την οποία αντιμετώπισαν τις προσβολές και τις προβοκάτσιες», όπως είπε, ο κ. Στανίσεφ κατηγόρησε το ΓΕΡΜΠ για «επίμονη υποδαύλιση κοινωνικής έντασης, αντιπαράθεσης και μίσους που στρώνουν το δρόμο του νεοφασισμού που προσπαθεί «να σηκώσει κεφάλι» στα δεδομένα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης σε όλο τον κόσμο, η οποία είναι ιδιαίτερα αισθητή στη Βουλγαρία εξαιτίας της φτώχειας».

Στησυνέχεια κατηγόρησε τα κεντροδεξιά κόμματα του νεοιδρυθέντος «Μεταρρυθμιστικού Συνασπισμού», ότι «εξυπηρετούν τις πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες του ΓΕΡΜΠ είτε λόγω ανεπίτρεπτης πολιτικής αφέλειας, είτε σαν συνέπεια πολιτικής συναλλαγής με ένα κόμμα, που διέλυσε την οικονομία της Βουλγαρίας και κατάκλεψε την Πολιτεία, φέρνοντας εκατομμύρια Βούλγαρους στη μιζέρια και στην εξαθλίωση κατά τη διακυβέρνησή του.

«Σε όλα αυτά πρέπει να μπει ένα φράγμα, πρέπει να τεθεί τέρμα. Η κοινοβουλευτική ομάδα του «Συνασπισμού για τη Βουλγαρία» στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση όχι επειδή θέλει την εξουσία πάση θυσία αλλά επειδή έχει έρθει η ώρα να αποκατασταθεί η πολιτική ομαλότητα, η λειτουργούσα πολιτική Δημοκρατία. Επειδή η κυβέρνηση αυτή είναι ανοιχτή για διάλογο με όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, ενώ σε εκείνους, που έχουν συνηθίσει να βάζουν τελεσίγραφα, θέλω να πω: τα τελεσίγραφα δεν θα περάσουν!», πρόσθεσε με έμφαση ο ομιλητής.

Οπρόεδρος των σοσιαλιστών δήλωσε, στη συνέχεια, ότι οι αρμόδιοι θεσμοί πρέπει να δείχνουν σεβασμό στην ελεύθερη έκφραση και στο δημοκρατικό δικαίωμα διαμαρτυρίας των πολιτών. Αλλά καλούνται να αντιδρούν ενεργά, στο πλαίσιο του Νόμου, απέναντι στις απόπειρες εναντίον της Δημοκρατίας.

«Απευθύνομαι σε όλους τους δημοκράτες πολίτες της Βουλγαρίας με ανοιχτό μυαλό και ελεύθερη σκέψη: κάθε μια δημοκρατική διαμαρτυρία πρέπει να σέβεται αλλά και να προστατεύεται, συμπεριλαμβανομένου και από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ωστόσο, πρέπει να μπει ξεκάθαρο φράγμα, να αντισταθούμε μαζί εναντίον της απόπειρας πραξικοπήματος. Αυτά ήθελα να πω και να καλέσω τη βουλγαρική κυβέρνηση να πράξει το καθήκον της. Να δείξει, ότι υπάρχει εξουσία. Δημοκρατική, αλλά εξουσία. Στο όνομα της Βουλγαρίας και του καλύτερου μέλλοντός της!» κατέληξε ο πρόεδρος του ΒΣΚ.

«Τοσκοτάδι χθες βράδυ δεν κατάφερε να συγκαλύψει το αλλαγμένο «προφίλ» τηςδιαμαρτυρίας γύρω από τη Βουλή. Αντίθετα, υπογράμμιζε την παρουσία των skinheads, ως σύμβολο των πλέον επιθετικών στοιχείων της κοινωνίας μας».

Με αυτόν τον τρόπο αναφέρθηκε στα επεισόδια, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΔΕ Λουτφί Μεστάν, οοποίος υπογράμμισε ότι η φιλελεύθερη παράταξή του σέβεται και στηρίζει το δικαίωμα διαμαρτυρίας των πολιτών( το οποίο χαρακτήρισε «χάρισμα της Δημοκρατίας»).

Εξάλλου, σε σημερινές δηλώσεις του στο βουλγαρικό Τύπο ο αρχηγός του ΓΕΡΜΠ, Μπόικο Μπορίσοφ απέρριψε κατηγορηματικά ως «απόλυτο ψέμα», τις κατηγορίες της συμπολίτευσης, ότι «κινεί τα νήματα» των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και των καταλήψεων στα ΑΕΙ της Σόφιας από ομάδες φοιτητών τις περασμένες δύοεβδομάδες.

Με συλλαλητήρια στη Βουλή και στο υπουργείο Εσωτερικών όπως και με προσωρινές καταλήψεις κεντρικών σταυροδρομιών συνεχίστηκαν, σήμερα, οι διαμαρτυρίες των φοιτητών εναντίον της αστυνομικής βίας, οι οποίες προκάλεσαν κυκλοφοριακό χάος στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα