Βουλγαρία: «Επιτέλους κράτος!»

"Επιτέλους, έχουμε Κράτος!". Μ' αυτή την ενθουσιώδη φράση υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ τον απολογισμό που παρουσίασε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Πλάμεν Ορεσάρσκι, για τους πρώτους έξι μήνες διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνησή του.

Μάλιστα, κατά τον κ. Στανίσεφ, η "συνταγή" της επιτυχίας αυτής, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι απλή- ο νυν πρωθυπουργός κάνει ακριβώς το αντίθετο από τον προκάτοχό του Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος "συμπεριφερόταν όχι ως πρωθυπουργός, αλλά σαν θεός".

Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών, ο

κ. Μπορίσοφ περιφρονούσε επιδεικτικά τη Βουλή και κυβερνούσε τη Βουλγαρία "ως ιδιόκτητο κτήμα του ίδιου και των προσκείμενων στο GERB μεγάλων οικονομικών συμφερόντων".

Κατά τον ίδιο, η κυβέρνηση Ορεσάρσκι έκανε σε έξι μήνες περισσότερα από ό,τι η κυβέρνηση Μπορίσοφ σε τέσσερα χρόνια και συνέστησε στον νυν πρωθυπουργό και το επιτελείο του να επικεντρώσει την προσπάθειά της στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Από την πλευρά του, ο κ. Ορεσάρσκι αναφέρθηκε στις προσπάθειές της να αποκαταστήσει το "καλό όνομα" του Δημοσίου και τις σχέσεις του με τις επιχειρήσεις, με την τακτοποίηση- μεταξύ άλλων -του ακανθώδους ζητήματος της επιστροφής ΦΠΑ, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση εγκατέλειψε την αίθουσα.

Χθες, εξάλλου, τον δικό του απολογισμό για τα δύο χρόνια στο αξίωμα του προέδρου της Βουλγαρίας παρουσίασε ο Ρόσεν Πλέβνελιεφ, θέτοντας την έμφαση στη σημασία του προεδρικού θεσμού ως υπερκομματικό σύμβολο εθνικής ενότητας.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος έστρεψε, ωστόσο, και τα "πυρά" του στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι πυροδότησε τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας των πολιτών και τις μαζικές διαμαρτυρίες στη χώρα με "απερίσκεπτους διορισμούς", όπως χαρακτηριστικά είπε.

Υποστήριξε παράλληλα- εμμέσως πλην σαφώς -την εκστρατεία της αντιπολίτευσης για πρόωρες βουλευτικές εκλογές λέγοντας χαρακτηριστικά πως "σήμερα, που η εμπιστοσύνη (των πολιτών απέναντι στους κυβερνητικούς θεσμούς) είναι χαμηλή, πρέπει να υπάρχει στροφή σε εκείνους τους θεσμούς της Δημοκρατίας που εξασφαλίζουν τη νομιμότητα των θεσμών".

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Πλέβνελιεφ σημείωσε ότι η Βουλγαρία θα συνεχίζει να εργάζεται για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, επισημαίνοντας πως σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η προσπάθεια της Σόφιας για υπογραφή Συμφώνου Καλής Γειτονίας με τα Σκόπια.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία της σύνδεσης των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βουλγαρίας αλλά και την έμφαση που δίνει η χώρα του στη δραστήρια συμβολή της σε ό,τι αφορά την "υπόθεση" της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Πολιτικοί αναλυτές στη Βουλγαρία χαρακτηρίζουν "δύσκολη έως προβληματική" τη "συγκατοίκηση του κ. Πλέβνελιεφ και του κ. Ορεσάρσκι, με αφορμή και αυτές τις τελευταίες δηλώσεις του Βούλγαρου προέδρου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα