Βοστώνη: Διεθνής η καταδίκη

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν καταδίκασε τις αιματηρές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, χαρακτηρίζοντας τις παράλογες πράξεις σε μια ημέρα γιορτής για την πόλη.

Ο Μπαν τόνισε πως η βία είναι "ακόμα πιο αποκρουστική όταν συμβαίνει στη διάρκεια ενός γεγονότος που είναι γνωστό ότι φέρνει κοντά ανθρώπους από όλον τον κόσμο σε ένα πνεύμα αθλητικής άμιλλας και αρμονίας.

Περισσότεροι από 26.000 δρομείς από δεκάδες χώρες είχαν δηλώσει συμμετοχή

στον Μαραθώνιο.

"Θα ήθελα να εκφράσω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και να ευχηθώ γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες", πρόσθεσε ο Μπαν Κι-μουν.

Ευρω-Αντιδράσεις

Με δηλώσεις τους από το Στρασβούργο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ζαν Κλώντ Μινιόν καταδίκασαν τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστόνη.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρπωαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι "σε αυτό το στάδιο δεν είναι σαφές ποιος τοποθέτησε και πυροδότησε τις βόμβες" και πρόσθεσε ότι "η τρομοκρατία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί".

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ζαν Κλώντ Μινιόν χαρακτήρισε "ποταπή" την πράξη βίας στη Βοστόνη και υποστήριξε ότι η αποτρόπαιη αυτή πράξη ήταν προσχεδιασμένη για να σκοτωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.

Συλλυπητήρια από τη Γαλλία

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την "απόλυτη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον αμερικανικό λαό".

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Ολάντ εκφράζει τη ζωηρή συγκίνησή του για τις εκρήξεις στην Βοστόνη και για τον πρώτο απολογισμό που κάνει λόγο για αρκετά θύματα και πολλούς τραυματίες".

"Σε αυτές τις τραγικές συνθήκες, ο πρόεδρος της Γαλλίας εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την απόλυτη αλληλεγγύη του στον λαό και την κυβέρνηση των ΗΠΑ", καταλήγει η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του βεβαιώνει την Ουάσινγκτον για την πλήρη κινητοποίηση των γάλλων διπλωματών στις ΗΠΑ.

"Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές οι σκέψεις μας βρίσκονται με τις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες", επισημαίνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου. "Θέλουμε επίσης να βεβαιώσουμε τις τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές για την απόλυτη αλληλεγγύη μας. Το Γενικό Προξενείο μας στην Βοστώνη, η πρεσβεία μας στην Ουάσινγκτον και το σύνολο των διπλωματικών μας αποστολών στις ΗΠΑ έχουν πλήρως κινητοποιηθεί και βρίσκονται στη διάθεση των συμπατριωτών μας", καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς ζήτησε από τις νομαρχιακές αρχές και τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να ενισχύσουν χωρίς καθυστέρηση τα μέτρα επιφυλακής, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στην Βοστώνη που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους.

Σε ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών "καλούνται όλοι οι πολίτες να βρίσκονται σε κατάσταση επαγρύπνησης σε ό,τι αφορά ύποπτα πακέτα και εγκαταλειμμένες αποσκευές, χωρίς να σπείρουν τον πανικό".

"Μετά τις εκρήξεις σήμερα στην Βοστόνη, ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς ζήτησε από τις νομαρχίες και τις δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας να ενισχύσουν χωρίς καθυστέρηση τις περιπολίες στο πλαίσιο του σχεδίου Vigipirate, το οποίο βρίσκεται σε "ενισχυμένο κόκκινο"επίπεδο συναγερμού.

Η Ρωσική Αντίδραση

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά του στον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα μετά τις φονικές εκρήξεις στη Βοστόνη και του πρότεινε τη βοήθεια της Ρωσίας στην έρευνα γι' αυτό το "βάρβαρο έγκλημα".

Σε τηλεγράφημα που έστειλε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, "ο Βλαντίμιρ Πούτιν καταδικάζει αυστηρά αυτό το βάρβαρο έγκλημα και εκφράζει την πεποίθηση πως ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας απαιτεί τον ενεργό συντονισμό των προσπαθειών όλης της διεθνούς κοινότητας", σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν εξάλλου "υπογράμμισε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει σε περίπτωση ανάγκης τη βοήθειά της στην έρευνα που διεξάγεται από τις αμερικανικές αρχές".

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της δημοσιοποίησης στις ΗΠΑ της "λίστας Μαγκνίτσκι" που προβλέπει οικονομικές κυρώσεις σε βάρος 16 Ρώσων και απαγόρευση της εισόδου τους στις ΗΠΑ --ως υπόπτων ότι εμπλέκονται στο θάνατο στη φυλακή, το 2009, του δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι--, καθώς και δύο Τσετσένων για άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ρωσία απάντησε το Σάββατο απαγορεύοντας την είσοδο στο έδαφός της 18 Αμερικανών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πρώην υπεύθυνοι της φυλακής του Γκουαντάναμο.

Ο Πούτιν έκανε ωστόσο χθες δεκτό ένα σύμβουλο του Ομπάμα, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στη Ρωσία με στόχο την εξομάλυνση της κατάστασης.

Καταδίκη Μέρκελ

Τον αποτροπιασμό της για την επίθεση στην Βοστόνη και την συμπαράστασή της προς τις οικογένειες των θυμάτων «αυτής της τρομακτικής πράξης» και τους τραυματίες, εκφράζει η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ, σε γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Καγκελαρία.

«Τίποτα δεν δικαιολογεί μια τέτοια ύπουλη επίθεση εναντίον ανθρώπων οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για μια ειρηνική αθλητική εκδήλωση», σημειώνει η κυρία Μέρκελ και εκφράζει την ελπίδα «ο δράστης ή οι δράστες να καταστεί δυνατό να λογοδοτήσουν για αυτό σύντομα».

Σοκαρισμένος δήλωσε ο Γκίντο Βεστερβέλε

«Βαθύτατα σοκαρισμένος» από την επίθεση στην Βοστόνη δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε και εξέφρασε την συμπάθειά του για τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων.

«Ελπίζω οι έρευνες που έχουν ήδη αρχίσει να οδηγήσουν σύντομα στον εντοπισμό των υπευθύνων», δήλωσε ο κ. Βεστερβέλε και πρόσθεσε: «Κάτι που θα έπρεπε να είναι τίποτε άλλο από ένα παραδοσιακό, χαρούμενο αθλητικό γεγονός για δεκάδες χιλιάδες δρομείς και εκατοντάδες χιλιάδες θεατές, κατέληξε σε τραγωδία».

Από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίστηκε πάντως ότι μεταξύ των θυμάτων και των τραυματιών δεν υπάρχουν Γερμανοί πολίτες, ενώ υπάρχει στενή επικοινωνία μεταξύ των γερμανικών διπλωματικών αρχών στην Βοστόνη και στην Ουάσιγκτον με τις αμερικανικές υπηρεσίες.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα