Βοσνία: πρόταση 180 αλλαγών

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συγκρότησε η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, με αποστολή να εισηγηθεί τρόπους αναδιάρθρωσης της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της χώρας, ολοκλήρωσε το έργο της προτείνοντας 180 διαφορετικές τροποποιήσεις και μέτρα, αλλά δεν διατύπωσε σαφή θέση για την πολύπλοκη διοικητική και εδαφική διαίρεση της κροατο-μουσουλμανικής οντότητας, όπως μεταδίδουν τα βοσνιακά ΜΜΕ.

Οι

προτεινόμενες αλλαγές θα παρουσιαστούν σε ειδική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Μαΐου στο Σαράγεβο και προς το παρόν είναι γνωστό ότι - μεταξύ άλλων - προτάθηκε η μείωση των τωρινών καντονιών.

Με τη συμφωνία της Ουάσινγκτον το 1994, που υπέγραψαν οι Κροάτες της Βοσνίας εκπροσωπούμενοι από την Κροατία και οι Μουσουλμάνοι της Βοσνίας, δηλαδή οι εκπρόσωποι των αρχών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, η Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία ή Ομοσπονδία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης διοικητικά διαιρέθηκε σε δέκα καντόνια, σε οκτώ από τα οποία πλειοψηφία είναι οι Κροάτες της Βοσνίας ή οι Μουσουλμάνοι της Βοσνίας και σε δύο καντόνια στα οποία σχεδόν ισοψηφούν οι δύο λαοί.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων στην οποία μετέχουν οι καθηγητές Πανεπιστημίου, Μίλε Λάσιτς από το Μόσταρ, Κάσιμ Τρνκα και Μίριανα Νάνταζντιν από το Σαράγεβο, ο νομικός και πρώην πρόεδρος της Κροατο - Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, Κρέσιμιρ Ζούμπακ και ο ακτιβιστής σε θέματα δικαιωμάτων αστικών δικαιωμάτων, Βεχίντ Σέχιτς πρότειναν το βασικό κριτήριο για την αναδιάρθρωση του τωρινού συστήματος των καντονιών να είναι το οικονομικό και στη συνέχεια να ληφθεί υπόψη η πληθυσμιακή δομή, ανέφερε στην εφημερίδα "Ντνέβνι Άβαζ" του Σαράγεβο πηγή από την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στη Βοσνία.

Η επιτροπή εισηγήθηκε ακόμη κατάργηση του αξιώματος του προέδρου και των δύο αντιπροέδρων της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας και στο μέλλον επικεφαλής της να είναι ο πρόεδρος της Βουλής και δύο αναπληρωτές του. Οι τρεις, μαζί με τον πρωθυπουργό της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, πρέπει να είναι από διαφορετικούς λαούς, ώστε να διευθετείται το ζήτημα της εκπροσώπησης των μειονοτικών εθνικών κοινοτήτων σε καίρια αξιώματα.

Η κυβέρνηση της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας θα πρέπει να έχει, σύμφωνα με τις προτάσεις, λιγότερα υπουργεία και θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των μελών του Κοινοβουλίου της συγκεκριμένης οντότητας.

Όλες οι προτάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων στην επικείμενη διάσκεψη θα παρουσιαστούν ως προσχέδιο, στο οποίο μπορεί να επέλθουν αλλαγές και μετά από τη συζήτηση θα ακολουθήσει η επίσημη εκδοχή των συνταγματικών αλλαγών που θα αποσταλεί προς εξέταση και ενδεχόμενη υιοθέτηση στη Βουλή.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα