Βιβλίο για την αθλητική ψυχολογία

Ένα ευρύ φάσμα απόψεων στην επιστημονική περιοχή της ψυχολογίας του αθλητισμού και της άσκησης καλύπτει το βιβλίο "Routledge companion to sport and exercise psychology: Global perspective and fundamental concepts", το οποίο αποτελεί προϊόν συνεργασίας των καθηγητών του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αθανασίου Παπαϊωάννου και του Dr. Dieter Hackfort, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, οι οποίοι

είναι και εκδότες της συγγραφικής προσπάθειας.Στις 1002 σελίδες του (62 κεφάλαια) το βιβλίο των δύο επιστημόνων καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που κυμαίνονται από τις ατομικές, ομαδικές και περιβαλλοντικές επιδράσεις στην αθλητική συμμετοχή και απόδοση, έως την υγεία και την ευημερία, και από κλινικά θέματα έως και την επαγγελματική εξέλιξη και την πρακτική.

Όλα τα θέματα ενσωματώνονται σε ένα συνεκτικό σύνολο, αφήνοντας περιθώριο για διαφοροποίηση των ιδεών και παρέχοντας μια εκτεταμένη και σύγχρονη κάλυψη της ψυχολογίας του αθλητισμού και της άσκησης.

Βασικός στόχος, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαϊωάννου, ήταν να ενσωματωθούν στο βιβλίο οι προσεγγίσεις ειδικών από όλο τον κόσμο, γι αυτό και μπορεί κανείς να μετρήσει στις σελίδες του 144 συμμετέχοντες από 24 χώρες.

Αν και είναι ένα "βαρύ" βιβλίο, το περιεχόμενο, όπως εξηγεί οκ. Παπαϊωάννου, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποτελέσει μια εισαγωγή στις βασικές έννοιες και εφαρμογές στον αθλητισμό και την άσκηση- ψυχολογία.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί πραγματικά μια παγκόσμια άποψη για την ψυχολογία του αθλητισμού και της άσκησης, συμπληρώνει, από την πλευρά του, ο Dr. Michael Spittle, του πανεπιστημίου Victoria της Αυστραλίας.

Για να κατανοήσει κάποιος το περιεχόμενο, ο κ. Παπαϊωάννου παραθέτει δύο παραδείγματα: το Μέρος 1 του βιβλίου, επικεντρώνεται στην κατανόηση των συμμετεχόντων στον αθλητισμό και στην άσκηση και περιλαμβάνει 10 κεφάλαια, τα οποία προσφέρουν μια επισκόπηση μιας σειράς σημαντικών χαρακτηριστικών των ατόμων όπως: αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, ανάπτυξη ταλέντων, κίνητρα, συναισθήματα, και τις εμπειρίες των ατόμων με αναπηρία, πολιτιστική πολυμορφία, καθώς και εκείνων που αγωνίζονται για την τελειότητα.

Στο τελευταίο δε μέρος του βιβλίου, στο Μέρος 9, περιλαμβάνεται η επαγγελματική εξέλιξη και η πράξη στον τομέα της ψυχολογίας του αθλητισμού και της άσκησης και παρέχεται ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την επαγγελματική πρακτική των ατόμων που εργάζονται στον τομέα.

Τα επτά κεφάλαια καλύπτουν την ανάπτυξη επαγγελματικής φιλοσοφίας στην παροχή συμβουλών σε θέματα ψυχολογίας του αθλητισμού, την κατανόηση των ψυχολογικών αναγκών των αθλητών, την ποσοτική αξιολόγηση για την ενίσχυση της αθλητικής συμμετοχής και απόδοσης, ζητήματα στη διάγνωση των ψυχοπαθολογικών διαταραχών, τεχνολογικές εξελίξεις, την επαγγελματική κατάρτιση, την εποπτεία και τη συνεχή εκπαίδευση, και ηθικά ζητήματα στην ψυχολογία του αθλητισμού και της άσκησης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα